lördag 18 maj 2024

inloggad som

Kommentarer på analysen ”Mångfald viktig för framtidens tillväxt”

Många hörde av sig med kommentarer efter torsdagens snabbanalys om att bredd och mångfald i näringslivet är lika viktigt som ren storlek för framtidens ekonomiska tillväxt.

Våra unga, hajpade teknikföretag tenderar nämligen att vart och ett för sig inte skapa så där väldigt många nya jobb. Det är därför avgörande att odla en bred grogrund så att en mängd företag tillsammans kan sätta avtryck i siffrorna, skrev Rapidus chefredaktör Kristian Svensson.

Marianne Larsson, Teknopol:

Rapidus gör idag samma analys som vi angående skalbarhet utan jobbtillväxt i mjukvarubranschen. Dock finns det mer jobbtillväxt att vänta i flera av de företag som nämns, i samband med att de skalar internationellt.

Forskarna Thulin (Lund) och Moretti (Berkeley) kan visa att varje nyanställd högutbildad i ett snabbväxarföretag skapar ytterligare tre jobb, varav merparten i servicesektorn. Varje nytt snabbväxarjobb ger alltså totalt fyra jobb.

Snabbväxare definierar vi som entreprenörsdrivna, innovativa och med internationell marknad. Passerar tio anställda med visst tempo beroende på bransch. Exempelvis positionerar vi oss just nu för nästa våg av mobil utveckling där lösningar på problem inom hälsa, miljö och så vidare även kräver nya hårdvaror.

Marianne Larsson
Mobile Heights Business Center, Teknopol, Lund

Charlotte Lorentz Hjorth, Krinova:

På Krinova Incubator & Science Park har vi genom olika projekt, bland annat TransforMAT, haft möjlighet att på nära håll följa och stötta utvecklingen av den skånska småskaliga livsmedelsindustrin.

2007 identifierade vi omkring 200 småskaliga matförädlande företag i Skåne, i dag är motsvarande siffra den fyrdubbla. Vi ser en tydlig trend mot att allt fler av dessa företag utvecklas vidare i förädlingsgrad och värdekedjan.

Gör vi ett tankeexperiment, som ligger helt inom rimlighetens gräns, att 25 procent av de småskaliga matföretagen nyanställer en person så betyder det cirka 200 nya arbetstillfällen i Skåne. Genom att med olika medel stötta utvecklingen av branschen småskaliga livsmedelsföretag kan många nya arbetstillfällen skapas.

Charlotte Lorentz Hjorth
Vd Krinova Incubator & Science Park, Kristianstad

Christer Ljungberg, Trivector:

Att många förväntningsföretag inte generar så många arbetstillfällen uppmärksammades förtjänstfullt av Rapidus i torsdags. Skälen till detta kan ju vara många, de verkar ofta inom branscher som inte är så personalintensiva och vissa förblir också förväntningsföretag väldigt länge.

Som vd för Trivector, som grundades 1987, kan jag konstatera att företag som uppvisar långsiktig uthållighet också har betydelse. Under dessa 27 år har vi vuxit till snart 100 anställda, under en resa utan externt kapital, och med lönsamhet hela vägen.

Att uppmärksamma vilka faktorer som krävs för denna typ av långsam, stabil tillväxt kan vara ett viktigt sätt att hitta vägar till framtidens hållbara tillväxt.

Christer Ljungberg
Vd Trivector, Lund

Läs Rapidus snabbanalys från i torsdags i sin helhet i vårt artikelarkiv.

Många hörde av sig med kommentarer efter torsdagens snabbanalys om att bredd och mångfald i näringslivet är lika viktigt som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]