tisdag 1 oktober 2024

inloggad som

Fem snabba till Rune Gregers Meyer, som ordnar pitchtävling till sjöss…

…med evenemanget Startup Weekend Öresund där deltagarna spenderar 54 timmar på en turbåt mellan Helsingborg och Helsingör.

Vad är Startup Weekend Öresund?

Rune Greger Meyer— Konceptet kommer från Seattle där man 2008 samlade en massa människor med olika bakgrund inom teknik och design för en startup weekend. Första dagen får alla deltagare pitcha en idé, sedan beslutas vilka idéer som ska gå vidare. Under helgen jobbar deltagarna vidare i lag och på söndagen bedöms idéerna av en jury.

Vilka slags idéer hoppas ni få fram?

— Vi riktar oss till alla sektorer och branscher, och människor i alla åldrar, då kan det bli vad som helst. Tidigare startup weekends har bland annat resulterat i humöranpassad belysning, appar och tjänster som letar upp originalljudspåret till filmer om man ser på en dubbad film utomlands.

Vad händer med vinnaridén?

— Den går vidare till Væksthus Hovedstadregionen i Köpenhamn för att genomföras tillsammans med hjälp av professionella affärsutvecklare.

Ni är tio volontärer som anordnar det hela. Men vilka kommer?

— Det är 50 anmälda än så länge men jag tror vi blir närmare 100. På anmälningslistan har ungefär tio procent svenska namn, tio procent danska, resten är alla möjliga nationaliteter. Det är spännande och borgar för en internationell känsla. Vi räknar med att detta blir en succé och återkommande event.

Varför 54 timmar till sjöss?

— För att det är det bästa sättet att involvera både Helsingborg och Helsingör. Hade vi lagt eventet i Helsingör hade det bara kommit danskar, och i Helsingborg hade det bara kommit svenskar. Nu får vi en bättre fördelning och vi blir dessutom världens första startup weekend på öppet vatten mellan två länder.

Jennie Lorentsson

…med evenemanget Startup Weekend Öresund där deltagarna spenderar 54 timmar på en turbåt mellan Helsingborg och Helsingör. Vad är Startup […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Universellt blod på väg bli verklighet

    Ett universellt blod som kan ges till patienter oavsett blodgrupp vore en game changer i sjukvården. Just detta är forskare från Lund och Danmark på väg att ta fram. Patentansökan är inskickad, men något bolag kring innovationen är ännu inte bildat.

  • Medeon letar ny vd

    Ulf G Andersson har sagt upp sig efter tio år som vd för Medeon Science Park i Malmö. Han lämnar över stafettpinnen just som Medeon står i begrepp att trappa upp med ännu fler life science-bolag och expandera med 50 000 kvadratmeter.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.