fredag 10 maj 2024

inloggad som

Cerdo får nytt uppdrag när Swedbank tar över

Efter vårens miljardaffär i skånska bankvärlden har framtiden varit osäker för det samägda Cerdo Bankpartner i Helsingborg och dess 60-talet anställda. Men när Swedbank tar över som huvudägare väntar ett nytt uppdrag som säkrar verksamheten, åtminstone till och med nästa år.

Cerdo Bankpartner grundades i början av 2000-talet som en sammanslagning av de administrativa enheterna på dåvarande Sparbanken Finn och Sparbanken Gripen. I dag ägs bolaget till 80 procent av Sparbanken Öresund, en ägarandel som Swedbank kommer ta över. Men även Sparbanken Syd kommer vara kvar som kund och 20-procentig delägare. Det uppger Sparbanken Syds vd Susanne Kallur för Rapidus.

Susanne-Kallur— Det kan säkert se annorlunda ut på 3-4 års sikt, men ingenting kommer hända i närtid, säger hon.

Sedan 2010 har Cerdo Bankpartners personalstyrka halverats till runt 65 anställda, bland annat genom att dotterbolaget Cerdo IT i slutet av 2013 såldes av till Skandinavisk Data Center, med huvudkontor i Ballerup nordväst om Köpenhamn. Det återstående Cerdo är i dag helt inriktat på fondtjänster, hantering av betal- och kreditkort samt administration av ut- och inlåningstjänster.

Men eftersom Cerdo nu fått uppdraget att hantera datakonverteringen av kunder från Sparbanken Öresund till Swedbank väntar tillfälliga nyanställningar.

Anneli_öden— Vi får ta in extrapersonal för att klara konverteringen, som kommer löpa åtminstone under 2015. Efter det vet vi inte hur det blir, säger vd Anneli Ödén till Rapidus.

Som mest har Cerdo haft ett tjugotal externa kunder, däribland Ikano, Ica-banken, BlueStep och Collector. I dag finns ett antal kundavtal som löper ytterligare 2-3 år. I vilken mån Cerdo kommer fortsätta jaga externa kunder efter det är ännu oklart.

Erik Olausson

Efter vårens miljardaffär i skånska bankvärlden har framtiden varit osäker för det samägda Cerdo Bankpartner i Helsingborg och dess 60-talet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen