lördag 11 maj 2024

inloggad som

Forskarpatent i Syd jagar kapital för psykofarmaka-portfölj

Forskarpatent i Syd stoppar in en halv miljon kronor i det nybildade portföljbolaget Gabather i Lund, som har patent på en familj med centralstimulerande substanser. Under hösten hoppas vd Bert Junno få in ytterligare minst 6-7 miljoner kronor från nya ägare för att gå vidare från de prekliniska studierna.

Gabathers substanser har visat sig ha effekt på gaba-receptorerna i centrala nervsystemet, receptorer som bland annat är mål för benzodiazepiner som Valium.

— Vi har två tillämpningsområden som ser mest lovande ut: smärta och depressioner, säger vd Bert Junno.

Som upphovsmän till Gabathers patentportfölj står fyra forskare från Köpenhamns och Lunds universitet. Bland dem finns kemiprofessorn Olov Sterner, som även varit med i Lundabolaget Oncorel och Helsingborgsbaserade Adenovir.

Under 2015 räknar Bert Junno med att påbörja säkerhetsstudier på substanserna, ett krav för att sedan kunna testa dem på människor. Men först behövs minst 6-7 miljoner kronor i ny finansiering.

— Vi siktar i första hand på att få in affärsänglar som nya ägare. Just nu ser det bra ut på den privata sidan, så det är en snabbare väg än att vända sig till riskkapitalbolag, säger Bert Junno till Rapidus.

Erik Olausson

Forskarpatent i Syd stoppar in en halv miljon kronor i det nybildade portföljbolaget Gabather i Lund, som har patent på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen