lördag 4 maj 2024

inloggad som

Ipendos ägare gör nytt svenskt förvärv

2011 köptes snabbväxande Malmöbolaget Ipendo upp av konkurrenten CPA Global. Nu växer koncernen ytterligare då CPA Global köper upp Stockholmsbaserade Patrafee, med ett 40-tal anställda i Norden.

Patrafee grundades på 1970-talet och ägs i dag av ett 20-tal nordiska advokat- och patentbyråer, som också utgör stora delar av kundkretsen. Bolaget hanterar förnyelsproceduren av patent, som ofta måste förnyas varje år, främst för nordiska kunder. Patrafee har även utvecklat en mjukvara för syftet, som ingår i affären. Något köpeskilling vill de båda parterna dock inte avslöja.

CPA Global har efter köpet av Ipendo för drygt två år sedan knappt 60 anställda i Norden, varav ett 20-tal i Malmö och en person i Köpenhamn. Men Stockholm har hittills varit en vit fläck på kartan för den Jersey-baserade koncernen, som globalt sysselsätter runt 1.700 personer.

— Därför är det ett väldigt bra komplement för oss och det visar också hur viktig den nordiska marknaden är för CPA, säger Karin Kärvling Söholt, Ipendo-veteran och numera CPA:s försäljningschef för norra Europa.

Ipendo grundades 2004 kring ett IT-system för att hantera patentportföljer. Det förkortade räkenskapsåret jan-juli 2012 omsatte bolaget 80 miljoner kronor, med en förlust på 12,9 miljoner.

Erik Olausson

2011 köptes snabbväxande Malmöbolaget Ipendo upp av konkurrenten CPA Global. Nu växer koncernen ytterligare då CPA Global köper upp Stockholmsbaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.