onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Konsultbolag knoppar av Android-testning

Efter att Malmöbaserade Jayway 2010 släppte Robotium som öppen källkod har jättar som Google, Amazon, Sony och Samsung börjat använda mjukvaran för att automatiskt testa olika funktioner i Android-appar. Med nya avknoppningsbolaget Robotium Tech hoppas Jayway även slå mynt av populariteten.

Robotium används för att skriva testrutiner som nagelfar Android-applikationer på samma sätt som en nyfiken användare, genom att ge olika indata till användargränssnittet och se vad som händer.

renas_reda— Det finns flera andra ramverk för att göra detta också, men Robotium är klart störst med tiotusentals användare, säger Renas Reda som lett arbetet innanför och utanför Jayway.

Han blir nu också vd och majoritetsägare i Robotium Tech, med Jayway som mindre ägare och Jayways vd Mats Weidmar som ordförande. Bolaget ska marknadsföra mjukvaran Robotium Recorder, som är tänkt att förenkla testningen ytterligare. Istället för att koda de testrutiner som ska köras kan utvecklaren klicka sig igenom olika funktioner i Android-applikationen och ”spela in” sekvensen för att sedan kunna köra samma testrutin flera gånger under utvecklingens gång. Enligt Renas Reda ska testrutiner som tidgiare tagit veckor att koda kunnas spelas in på några timmar.

Målgruppen för Robotium Recorder är de som redan använder Robotium i dag, inte minst IT-jättarna i Silicon Valley. Robotium Techs första anställde blir en försäljningschef placerad i San Fransisco-området. Därutöver har en testansvarig rekryterats i Indien. Renas Reda kommer dock fortsätta sin nuvarande tjänst på Jayway tills vidare.

IT-konsultbolaget Jayway sysselsätter i dag 165 anställda. Bolaget omsatte runt 157 miljoner kronor 2013, med en vinstmarginal på knappt tio procent, uppger Mats Weidmar.

Erik Olausson

Efter att Malmöbaserade Jayway 2010 släppte Robotium som öppen källkod har jättar som Google, Amazon, Sony och Samsung börjat använda […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad