söndag 5 maj 2024

inloggad som

Birka Biostorage fyller kassan

Börsbolaget BioGaia är en av kunderna som den externa biobanken Birka Biostorage plockat under året. Nu tar bolaget in ytterligare 1,8 miljoner kronor i riskkapital från existerande ägare för att finansiera fortsatt expansion.

I år beräknas Birka Biostorage omsättningen landa på runt en halv miljon kronor på de tolv kunder som lämnar material för förvaring i bolagets lokaler i Lund. Förutom BioGaia finns bland andra danska CMC Biologics, och ett par avdelningar på Lunds universitet, i kundlistan. Nästa år förutspår vd Ali Ismail att omsättningen ska passera miljonstrecket.

— De avtal vi har tagit löper vidare kommande år så antalet kontrakt kommer att ackumuleras. Vi har tagit oss förbi den tidiga etableringsfasen, säger Ali Ismail.

Bland de som deltar i den aktuella emissionen finns Crafoordska stiftelsens ordförande Ebba Fischer. Redan i år är ytterligare en kapitalanskaffning planerad för att finansiera verksamheten som i dag sysselsätter fyra anställda, varav två på deltid.

Parallellt har avknoppning Birka BioBridges, som ska sälja in svenska bolags produkter i Mellanöstern och den på den afrikanske marknaden, tagit sin första kund.

— Det är Stockholmsbolaget AirContainers blodväska som vi kommer att distribuera på de marknaderna, säger Ali Ismael.

Joel Lyth


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.