tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Malmöbolag bygger fond för konkurshus i USA

Svenska Investeringsgruppen i Malmö satsar på snar återhämtning för amerikanska bostadsmarknaden. Företaget startade i höstas en fastighetsfond för USA — och går nu ut i en andra finansieringsrunda.

I höstas togs tolv miljoner kronor in till SIG USA Fond. Målet är att hämta ytterligare 20 miljoner hos privatpersoner och placerare som också tror på en vändning på den krisdrabbade amerikanska fastighetsmarknaden.

Svenska Investeringsgruppen, SIG, köper upp bostadshus som folk fått lämna efter personliga konkurser, främst i Florida och New York-området. Sedan görs en renovering och därefter försäljning eller uthyrning.

Vd Dan Astrén menar att det är stor efterfrågan på konkursfastigheter.

— Men när vi går in och köper kontant utan belåning kan vi få ett bra pris, ofta på exekutiva auktioner, säger han.

Kan man verkligen lita på att amerikanska bostadsmarknaden nu går uppåt?

— Det kan man. Det är väldigt stora lokala variationer så klart, men 2012 gick priserna upp med sex procent totalt sett.

SIG grundades 2007 av Dan Astrén i samband med att han sålde MDA Fastigheter & Konsulting till entreprenören Dag Magnusson. Verksamheten sysselsätter nio personer.

Kristian Svensson

Svenska Investeringsgruppen i Malmö satsar på snar återhämtning för amerikanska bostadsmarknaden. Företaget startade i höstas en fastighetsfond för USA — […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.