fredag 29 mars 2024

inloggad som

Konsultkoncern anställer 40 i Malmö — rekryterar på stor jobbmässa

Trots hård konkurrens på den sydsvenska marknaden räknar Lexicon IT-konsult med att mer än fördubbla personalstyrkan i Malmö i år. Företaget är ett av ett 30-tal IT-bolag med akuta rekryteringsbehov som ställer ut på dagens jobbmässa i Malmö för varslade och uppsagda utvecklare.

Sedan starten 2007 har Lexicon IT-konsult växt kontinuerligt till drygt 200 anställda. Det senaste halvåret har ledningen biffats upp med en rad tidigare chefer på jättarna Logica och Tieto. Markus Närenbäck är ett exempel på detta — den 1 januari tog han över som vd för Lexicon IT-konsult Syd, efter att tidigare arbetat som chef för affärsutveckling på Logica. Sedan dess har arbetsstyrkan i Skåne växt från 20 till 30 personer, med målet att bli över 75 innan året är slut.

Markus Närenbäck— Det är tufft på konsultmarknaden i södra Sverige med gott om tillgängliga konsulter, och det har blivit värre senaste halvåret. Men möjligheterna är också stora eftersom det finns många potentiella uppdragsgivare och inte bara några få stora, säger Markus Närenbäck.

Lexicon IT-konsult arbetar med allt från affärssystem till nätverkssupport åt främst storbolag och offentlig sektor. Bland kunderna finns Region Skåne. Omsättningen 2012 landade på 100 miljoner kronor, varav knappt 30 miljoner kom från det sydsvenska dotterbolaget. Av det kommer i sin tur runt 10 procent från Danmark, där Markus Närenbäck siktar på att etablera ett kontor under 2014.

Bolaget var ursprungligen en avknoppning från utbildningskoncernen Lexicon, men ägs i dag av grundarna Fredrik Jacobsson och Carl Johan Bernadotte samt några ur ledningsgruppen.

Lexicon IT-konsult är långt ifrån det enda regionala IT-bolaget med brännande rekryteringsbehov. När Arbetsförmedlingen i dag anordnar en jobbmässa för branschen får Lexicon sällskap av bland andra Sigma, QlikTech, Lundalogik och Ikea IT Helsingborg.

1.200 arbetslösa ingenjörer och IT-tekniker är inbjudna, liksom 500-600 varslade från Sony Mobile och ST-Ericsson. Telekomklustrets kräftgång har gjort att den tidigare bristen på ingenjörer mattats av, menar arrangören Anders Nyhagen på Arbetsförmedlingen.

— Tidigare har det räckt att visa sitt cv för att få ett nytt jobb, nu tar det kanske en månad. Men vi är inte oroliga för att ST- och Sony Mobile-folket ska gå arbetslösa, säger han till Rapidus.

Även danska bolag är inbjudna, men Adeccos danska gren är de enda som nappat.

— Det är mycket lättare att locka svenskar till Danmark än danskar till Sverige. Det gäller såväl för arbetssökande som för arbetsgivare. När vi hade en specialmässa efter att Nokiapersonal blev uppsagd i Köpenhamn fick vi med oss ett 20-tal svenska bolag, säger Anders Nyhagen.

Klicka här för hela listan på IT-bolag som letar personal på dagens mässa

Erik Olausson

Trots hård konkurrens på den sydsvenska marknaden räknar Lexicon IT-konsult med att mer än fördubbla personalstyrkan i Malmö i år. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]