tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Visma köper Lundabolag — 13 anställda följer med i affären

Rapidus kan idag berätta att IT-koncernen Visma köper samtliga aktier i mjukvaruutvecklaren Pdata med tretton anställda i Lund. Ensam säljare är vd Håkan Runquist.

Pdata har under lång tid utvecklat register och administrationsprogram, men de senaste åren har fokus helt legat på att leverera mjukvara till Visma där Pdata bland annat tagit fram programmen Visma Enskild Firma, Visma Online och Visma Lön.

Rolf Dahlberg port— Vi har arbetat med Pdata sedan mitten av 90-talet och förvärvet är ett sätt att säkra upp den resursen, säger Rolf Dahlberg, vd på Visma Spcs.

I och med uppköpet går Pdata samma väg som Ängelholmsbolaget Agda Lön gjorde för snart ett år sedan. Ekonomiprogramleverantören Visma växer aggressivt och har idag ett 80-taldotterbolag i Norden.

— Strategin är att bli störst på de marknader vi verkar och då är en väg att förvärva ettan eller tvåan, säger Rolf Dahlberg till Rapidus.

Affären medför inte några omedelbara förändringar för Pdatas verksamhet i Lund, där även vd:n och tidigare ägaren Håkan Runquist kommer att jobba kvar.

Sedan 2006 har Pdata visat stabil tillväxt och för räkenskapsåret som slutade i augusti 2011 låg omsättning på 19 miljoner kronor med en vinst på 5,3 miljoner. Dahlberg vill inte kommentera köpeskillingen i affären.

Huvudägare i Visma är sedan 2010 amerikanska investmentbolaget Kohlberg Kravis Roberts, med brittiska HgCapital som minoritetsägare. Koncernen har säte i Norge.

Joel Lyth

Rapidus kan idag berätta att IT-koncernen Visma köper samtliga aktier i mjukvaruutvecklaren Pdata med tretton anställda i Lund. Ensam säljare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

 • Kungens solceller i konkurs

  Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.