onsdag 24 april 2024

inloggad som

Prisat Serstech omformar styrelsen

Ideonbaserade mätteknikbolaget Serstech möblerar om i styrelsen. Ut går Per Antonsson från Almi Innovationsbron för att ge plats åt en person med kommersiell bakgrund. I går prisades bolaget för bästa affärsidé när Almi Innovationsbron arrangerade portföljbolagsdag i Stockholm.

I vår ska Serstech lansera sin portabla spektrometer för snabb identifikation av narkotika och kemikalier. Efter att ha fått in tre miljoner kronor för att starta tillverkning under hösten är företaget redo att gå ut på världsmarknaden, med början till några nordiska kunder.

— Detta är det stora kommersiella genombrottsåret för oss, säger Serstechs vd Peter Höjerback.

I och med att bolaget går från utveckling till mer kommersiell verksamhet har en av de stora ägarna, före detta Innovationsbron, valt att deras representant Per Åke Antonsson kliver ur styrelsen. Nu pågår arbetet att ta fram en ledamot med lång kommersiell erfarenhet inom området.

Serstechs produkt bygger på en uppfinning från Danmarks Tekniska Universitetet, DTU. Bolaget har utvecklat en väldigt liten spektrometer som kan byggas in i olika instrument, vilket företaget har gjort i kundprojekt och i det egna portabla instrumentet, lite större än en mobil.

I instrumentet kombineras spektrometern och en mjukvara med en databas om 9.000 ämnen som på halvminuten levererar svar. Metoden bygger på teorin för Ramanspektrometri, där en laserstråle riktas mot ämnen som identifieras genom att olika molekyler rör sig på olika sätt efter att de träffats av strålen.

I går tog Serstech hem en pitchtävling, arrangerade av Almi Innovationsbron, i kamp med fyrtio andra kandidater. Juryn bestod av representanter från bland andra Industrifonden, SEB Ventures och North Zone.

Företaget, som sysselsätter fem anställda plus konsulter, hade 2011 en omsättning på 4,5 miljoner kronor med ett positivt resultat på en halv miljon.

Elisabet Ottosson

Ideonbaserade mätteknikbolaget Serstech möblerar om i styrelsen. Ut går Per Antonsson från Almi Innovationsbron för att ge plats åt en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.