tisdag 5 december 2023

inloggad som

Första kunden klar — men Sony vill sälja ut konsultenhet

Av 650 varslade i Lund i början på hösten har 260 fått sysselsättning i Sony Mobiles nya interna konsultenhet. Nu är huvudspåret att sälja ut hela verksamheten inklusive labbutrustning inom en snar framtid. Samtidigt har enheten fått sin första externa kund.

Det har hittills varit sparsamt med detaljer kring Sonys interna konsultverksamhet. Totalt ingår numera 260 anställda i konsultenheten, som bildades i september i samband med att Sony Mobile annonserade stora neddragningar i Lund. Det är 110 fler än siffran som figurerade i media i oktober då det blev klart att 400 av de varslade skulle få lämna bolaget.

Den nya konsultverksamheten är inriktad på hårdvaruutveckling och har precis fått sitt första uppdrag utifrån. Kunden är ett lokalt företag, men enligt de fackliga representanterna har Sony inte ambitionen att bli en långsiktig konsultsäljare.

Lene Eriksson, klubbordförande för Unionen och arbetstagarrepresentant i mobiljättens styrelse, uppger för Rapidus att Sony Mobile redan inlett samtal med potentiella köpare, där avsikten är att hitta en intressent som kan ta över hela enheten. Det är en bild som bekräftas av Seved Andersson, vice ordförande för Akademikerföreningen på Sony Mobile.

— Sony ser helst att någon köper hela enheten, säger han.

Förutom de anställda skissar Sony också på att en hel del dyrbar utrustning för elektronikutveckling ska följa med i en avknoppningsaffär. Med labb och konsulter kan enheten fungera som extern utvecklingsavdelning som tar på sig hela uppdrag.

— Labbutrustningen finns installerad i en av flyglarna i Sonys lokaler. Tanken är att köparen ska ta över den delen av hyresavtalet, säger Seved Andersson till Rapidus.

Konsultverksamheten leds av Fredrik Hedlund, med en lång chefsbakgrund på Sony Mobile och tidigare Sony Ericsson. Han vill inte kommentera försäljningsplanerna närmare.

— Det stämmer att vi för samtal med externa parter men det är ännu i ett mycket tidigt skede, i övrigt vill jag inte lämna några kommentarer, säger han.

Joel Lyth

Av 650 varslade i Lund i början på hösten har 260 fått sysselsättning i Sony Mobiles nya interna konsultenhet. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.