måndag 20 maj 2024

inloggad som

EXTRA: Ny rapport sågar Skånes innovationsklimat

Innovationsklimatet är sämre i Skåne än i både Stockholms- och Göteborgsområdet. Det upplever i alla fall allmänhet och företagare, enligt en undersökning gjord på uppdrag av Svenskt Näringsliv.

Undersökningen går under namnet Sveriges Innovationsklimat 2012 och presenteras idag på ett seminarium i Malmö av den tidigare högskole- och forskningsministern Tobias Krantz, som numera arbetar på Svenskt Näringsliv.

Byråkrati och höga skatter är några av de främsta regionala problemen som tas upp när företag och allmänhet bedömer innovationsklimatet. Totalt sett hamnar Skåne i det svenska bottenskiktet — bara Gotland, Örebro och Blekinge ligger längre ner på listan.

— Undersökningen bekräftar bilden av att det är mycket stor skillnad mellan politikernas och företagarnas uppfattning av möjligheterna att utveckla nya företag, produkter och tjänster. Det är fortfarande enligt företagen en djup avgrund mellan forskningen på universitet och högskolor, och sådan utveckling som kan skapa tillväxt i regionen, säger Rolf Elmér, regionchef på Svenskt Näringsliv i Skåne, till Rapidus.

Han tycker att det är dags att gå från utredningar till konkreta handlingsplaner för att stärka innovationsklimatet och göra regionen mer attraktiv för bolagsetableringar. Ett fokusområde borde enligt honom vara arbetskraftsfrågan, för att bland annat få bättre matchning mellan tillgänglig och efterfrågad kompetens.

Varför tror du att kritiken mot byråkrati och höga skatter är så stor just i Malmöområdet?

— Många företag i Malmö har erfarenhet eller information om möjligheterna för företagande på den danska sidan. Där har de sett att till exempel arbetsgivaravgifter är väsentligt lägre, samverkan mellan skola och näringsliv fungerar bättre med mindre byråkrati och att man har ett studentmedarbetarsystem som är en bra rekryteringskälla för många verksamheter, säger Rolf Elmér.

Totalt gjordes 5.800 intervjuer i undersökningen.

Anders Frick

Innovationsklimatet är sämre i Skåne än i både Stockholms- och Göteborgsområdet. Det upplever i alla fall allmänhet och företagare, enligt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]