torsdag 28 mars 2024

inloggad som

… men Sigma satsar hårdare i Danmark

Sedan ett par år tillbaka är närmare var femte Sigmaanställd i södra Sverige sysselsatt i Danmark. Nu har den börsnoterade konsultkoncernen öppnat ett litet försäljningskontor i Köpenhamn.

Framöver planeras ytterligare expansion av den danska säljstyrkan, uppger regionchef Jan Andersson för Rapidus. Valutaeffekten har mindre betydelse, anser han.

— Det är fortfarande billigare med en svensk konsult än en dansk. Vår marginal minskar något, men det märks knappt. Vi har 30-40 konsulter sysselsatta i Danmark och har tagit flera nya affärer på senare tid, säger Jan Andersson.

Han var tidigare vd för Sigma Exallon, men sedan koncernstrukturen renodlades 2011 har verksamheten för tre lokala dotterbolag i Sigma bakats ihop till region Syd med cirka 200 anställda och runt 200 miljoner kronor i årlig omsättning. Jan Andersson beskriver marknaden som väldigt avvaktande.

— Vi har bra omsättning och lönsamhet, men kunde haft högre beläggning. Det känns som att alla går och väntar på en signal ifall det ska gå upp eller ner, säger han.

Sony Mobile var tidigare en av Sigmas större kunder i södra Sverige. I dag är huvuddelen av verksamheten inom telekom förlagd till Karlskrona och kunderna Ericsson och Telenor, även om vissa uppdrag utförs åt Telia i Köpenhamn. Liksom för många andra konsultbolag i regionen har den stora neddragningen hos Sony Mobile redan skett.

Sedan 2008 har mobiltillverkaren kapat sin konsultstab i Lund från cirka 1.200 till runt 500 personer.

— Vi har inget folk där i dag. För ett par år sedan började de dra ner och när sedan Ework kom in som konsultmäklare blev det inte lönsamt längre. Tidigare hade vi haft en relation till bolaget, nu blev det mer anonymt och bara priset som avgjorde, säger Jan Andersson till Rapidus.

Största ägare i Sigma är grundaren Dan Olofsson. Koncernens omsättning ökade något till 735 miljoner kronor första halvåret 2012. Vinsten stannade på 52,2 miljoner.

Erik Olausson

Sedan ett par år tillbaka är närmare var femte Sigmaanställd i södra Sverige sysselsatt i Danmark. Nu har den börsnoterade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.