tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Asiens glömda marknad

Kort sagt: Sätt inte likhetstecken mellan Kina och Asien när det handlar om affärsmöjligheter österut. Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi, erbjuder en hel del möjligheter för många av Öresundsregionens företag. Titta bara på TAT — och Scalado.

Av Anders Haskel, gästskribent

För två veckor sedan besökte det svenska kungaparet Sydkorea. Det var för övrigt det första officiella statsbesöket som vår nuvarande kung gjort i landet. Förhoppningsvis öppnade resan en del dörrar för det svenska näringslivet.

Oavsett vilket kan det finnas all anledning att följa i kungens spår. En hel del företag har redan gjort detta, men det finns säkerligen utrymme för fler. 80 svenska företag finns registrerade i Sydkorea och totalt 350 anses vara verksamma i landet i någon form.

Affärsmöjligheterna stärks av att Korea sedan i fjol har ett frihandelsavtal med EU samt att fler avtal är på väg, bland annat med Kina. BNP per capita ligger väl i nivå med många EU-länder och de långsiktiga tillväxtmöjligheterna är goda.

En av dem som tror på Korea är Sydsvenska Industri- och Handelskammarens vd Stephan Müchler, tillika Sydkoreas konsul i Malmö. Han menar att landet har ett strategiskt läge mellan Kina och Japan, men att Korea ibland hamnar i skuggan av just Kina.

”Sydkorea är en stabil demokrati som efter Koreakriget kunnat uppvisa en fantastisk utveckling. Varumärken som Samsung, LG och Kia talar för sig själv”, säger Stephan Müchler, nyss hemkommen från en resa till landet.

Möjligheterna för svenska företag har dessutom förbättrats av att det finns en nyetablerad svensk handelskammare i landet, med Alfa Lavals Koreachef Peter Carlberg som ordförande.

Sydkorea, med cirka 50 miljoner invånare, är världens 15:e och Asiens fjärde största ekonomi. I likhet med Sverige är landet beroende av export. Sydkorea är särskilt starkt inom områden som skeppsbyggnad, bilar och elektronik. Landet drabbades hårt av Asienkrisen i slutet på 1990-talet, men därefter har tillväxten varit stark. Statsfinanserna är i bra skick och utbildningsnivån god med en stor andel högskoleutbildade.

Men det finns också problem.

Ett är att produktiviteten är förhållandevis låg. Dessutom förekommer problem med korruption, även om situationen enligt många bedömare är betydligt bättre än i till exempel Kina. På längre sikt står landet inför demografiska utmaningar på grund av låga födelsetal och nästan obefintlig invandring.

Många av de svenska storföretagen har hittat till Sydkorea, som är Sveriges fjärde största exportmarknad i Asien. Men även små företag kan lyckas i landet. Ett bevis på detta är Malmöföretaget TAT, numera uppköpt av kanadensiska RIM.

Redan 2003 kom TAT i kontakt med koreanska Samsung som visade intresse för bolagets kunnande inom användargränssnitt för mobiltelefoner. Efter en del inledande svårigheter fick TAT till ett bra samarbete med Samsung. Exemplet visar att entreprenörer som har något bra att erbjuda inte ska dra sig för att kontakta även de allra största företagen.

Som ett eko av TAT-affären stod det i morse klart att merparten av Lundabolaget Scalado köps upp av mobiljätten Nokia för en hemlig summa. Scalado har de senaste åren vuxit i Asien, bland annat med ett kontor i Sydkorea, och bolagets teknik finns i dag i mobiler från Samsung och LG. Just den sydkoreanska styrkan inom mobiltelefoni kan öppna möjligheter för fler skånska (och kanske även danska) företag.

Life science är ett annat område som lockar. Här är det inte lika enkelt att peka på skånska framgångssagor, men möjligheter finns definitivt med tanke på Sydkoreas åldrande befolkning och en väl utvecklad sjukvård i landet.

Miljöteknik finns bland de nya prioriteringarna i de sydkoreanska myndigheternas näringslivsstrategi. Detta är ju ännu ett område som vi gärna vill vara duktiga på i regionen. För innovativa företag i branschen kan alltså vägen framåt finnas 10 timmars flygresa österut.

Kort sagt: Sätt inte likhetstecken mellan Kina och Asien när det handlar om affärsmöjligheter österut. Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.