tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Lundabolag växer inom försvarsmateriel — rekryterar presidentkandidat…

Sensortillverkaren Exensor Technology med säte i Lund har redan nått en omsättning i hundramiljonersklassen. 2012 ska bli året då klättringen mot miljardstrecket påbörjas. För att bana väg för expansion i USA har bolaget knutit till sig den tidigare presidentkandidaten och höga militären Wesley Clark.

Förra veckan kom ny statistik kring Sveriges export av försvarsmateriel. Senaste årtiondet har försäljningen mer än tredubblats och landade 2011 på närmare 14 miljarder kronor. I skuggan av Jas finns också skånska aktörer som gynnas av det uppskruvade världsläget.

En är Exensor i Lund vars ursprungsprodukt är en övervakningssensor som säljs till militära kunder. Sensorn placeras under marken för att känna av och rapportera vilken typ av varelse eller fordon som passerar. Efter hand har fler egenutvecklade och externa produkter adderats till bolagets bevakningssystem. Det rör sig bland annat om infraröda sensorer och vanliga kameror där bolaget samarbetar med en hemlig storspelare i Öresundsregionen.

— Övervakningspaketet används framför allt för att bevaka militärbaser, gränser och andra högprioriterade byggnader så som kärnkraftverk, säger Exensors danska VD Christian Gravengaard.

Genombrottsordern kom 2004 då tyska armén la en beställning värd 200 miljoner kronor. Sedan dess har omsättningen pendlat mellan 100 och 200 miljoner. Försäljningen sker enligt Christian Gravengaard uteslutande till olika länders säkerhetsorganisationer och försvarsmakter, framöver allt i Europa, Kanada och USA, men även i Asien har bolaget gjort sina första affärer.

— De senaste åren har vi haft flera kunder som köpt och utvärderat vår produkt, däribland amerikanska armén. I slutet av 2012 och början av 2013 kommer vi konkurrera om kontrakt på 30-50 miljoner euro och en affär över 100 miljoner euro, säger Christian Gravengaard.

I USA har Exensor förberett terrängen för de kommande förhandlingarna genom att starta ett dotterbolag som leds av den numera pensionerade fyrstjärniga generalen Wesley Clark. Han ledde bland annat Natos bombräder i Jugoslavien under Balkankriget. 2004 förlorade han Demokraternas primärval i kamp med John Kerry.

Ägare till hälften av Exensor är Nordic Venture Partners som 2007 gick in med tolv miljoner euro i verksamheten. Resterande delar ägs av svenska och danska investerare, däribland Christian Gravengaard.

Joel Lyth

Sensortillverkaren Exensor Technology med säte i Lund har redan nått en omsättning i hundramiljonersklassen. 2012 ska bli året då klättringen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.