lördag 27 april 2024

inloggad som

Ledningen på plats för nytt livsmedelscenter

Planerna på ett forskningshus kring livsmedel i Landskrona har tagit ett kliv närmare verklighet. En styrelse och en ny VD har fått uppdraget att ragga hyresgäster till huset, som ska bli experimentverkstad åt regionens livsmedelsjättar och forskningsavknoppningar.

Bygglov, tillgänglig mark och en byggherre som är villig att stå för kalaset finns redan. Men innan spaden kan sättas i jorden för Landskrona Innovationscenter behöver nytillträdde VD:n Erik Larsson få ihop en grundplåt på runt 30 hyresgäster.

Han är i botten ingenjör från Lunds tekniska högskola och har varit vice VD för studentkonsultbolaget Lunicore. Närmast kommer han från en tjänst som affärsutvecklare på LUIS och Ideon Innovation.

Som uppbackning får Erik Larsson en styrelse ledd av Karin Wehlin, tidigare VD för Respiratorius, medgrundare av EQL Pharma och i dag VD för teknikbolaget BoMill i Lund. Övriga ledamöter representerar de aktörer som tillsammans med Tillväxtverket gått in med totalt fem miljoner kronor i stiftelsen bakom planerna: Oatlys VD Jan Johansson, Santa Marias platschef Joakim Lundgren, Skåne-Möllans tidigare VD Sten Persson samt Lotta Törner, VD för Skånes Livsmedelsakademi. Landskrona kommun representeras av Peder Weibull, moderatpolitiker och ordförande i Invest in Landskrona.

Med kontor och mindre labblokaler runt en större försökshall är målgruppen för det nya centret såväl nystartade avknoppningar som etablerade livsmedelsbolag som vill testa idéer utanför den ordinarie produktionen. Enligt Erik Larsson ska bygget kunna stå klart ett år efter det kommit igång.

Erik Olausson

Planerna på ett forskningshus kring livsmedel i Landskrona har tagit ett kliv närmare verklighet. En styrelse och en ny VD […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.