fredag 29 mars 2024

inloggad som

Tumult på Know IT Syd — Mikael Kretz avstängd…

Det stormar på börsnoterade Know IT:s skånska gren. För en dryg månad sedan lämnade toppchefen Håkan Paulsson samtliga uppdrag i koncernen. Nu har VD:n Mikael Kretz och fyra andra nyckelpersoner i ledningen stängts av från jobbet i väntan på en intern utredning.

Rapidus rapporterade i slutet av september att Johan Strid rekryterats från Cybercom för att vid årsskiftet ta över ansvaret för södra Sverige. Mikael Kretz, som under elva år byggt upp det som i dag är Know IT:s sydsvenska gren och upprepade gånger prisats för sitt entreprenörskap, skulle framöver jobba med att etablera koncernen på nya orter. Nu är han och fyra andra chefer och nyckelpersoner i Skåne avstängda på obestämd framtid.

I ett brev som Rapidus tagit del av, till de cirka 100 medarbetarna på dotterbolaget Know IT Solutions i Lund, skriver Johan Strid att Kretz och de andra är avstängda efter misstankar om att ha planerat konkurrerande verksamhet, ett brott mot anställningsavtalet.

Koncernchef Per Wallentin vill inte svara på Rapidus frågor utan hänvisar till presschefen Patrik Syrén, som bekräftar att cheferna stängts av och att en intern utredning pågår sedan en dryg vecka tillbaka. Men varken han eller Johan Strid vill kommentera bakgrunden till avstängningen.

— Man stänger ju inte av medarbetare utan anledning, men vi måste ta reda på om det finns fog för våra misstankar, säger Patrik Syrén till Rapidus.

Finns det några planer på rättsliga åtgärder?

— Det kan jag inte svara på i dag.

2008 avslöjade Rapidus att Know IT-cheferna Mikael Kretz, Håkan Paulsson och Jörgen Nilsson finansierat uppstarten av konsultbolagen HiBC och Yahm vid sidan av sina ordinarie arbeten. Bolagen köptes senare upp av Know IT utan att aktieägarna informerats om hur affärerna gått till. Enligt Patrik Syrén har den bakgrunden inte påverkat beslutet om avstängningen. Dagens situation har heller ingen koppling till att Håkan Paulsson lämnade koncernen i början av oktober, uppger Syrén.

— Han är inte på något sätt föremål för utredningen.

Rapidus har upprepade gånger under onsdagen sökt Mikael Kretz för en kommentar.

Erik Olausson

Det stormar på börsnoterade Know IT:s skånska gren. För en dryg månad sedan lämnade toppchefen Håkan Paulsson samtliga uppdrag i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]