fredag 19 april 2024

inloggad som

Färre förfrågningar hos SkatØresund

|  
|  

Antalet fysiska möten med pendlare på SkatØresunds kontor i Köpenhamn har mer än halverats senaste åren. Färre svenskar jobbar nu i Danmark, men Skat har också satsat hårt på virtuell information för bättre koll på reglerna.

SkatØresund betjänar 30.000 pendlare med bostad i Skåne och skatteplikt i Danmark. Bara knappt 1.500 pendlar till Sverige. Chefen Ernst Christian Larsen menar att man med bättre information på bland annat webben lyckats begränsa biverkningarna av två olika skattesystem.

— Vi har i samarbete med svenska skattemyndigheter bromsat en Öresundsbarriär. Många pendlare har dessutom nu arbetat på tvärs i många år och fått kunskap om skattereglerna, säger han och hänvisar till nya siffror.

Antal pendlare som vände sig till Skat Øresund kulminerade 2007 med 24.404 stycken. En liten fallande tendens syntes 2008. Ifjol var det ett dramatiskt fall med bara 11.829 förfrågningar och i år fortsätter minskningen.

SkatØresund har som en följd av detta dragit ner antalet anställda från 25 till 21.

Större utmaningarna på skatteområdet är pensionsutbetalningar som kan beskattas i både utbetalnings- och bostadslandet, samt SINK-skatt för boende i Danmark med arbete i Sverige.

Vanliga skattebetalare i Danmark besöker fortsatt Skats kontor i långt mindre utsträckning än pendlarna. Därför är målet först nått när fysisk närvaro hos SkatØresund inte behövs längre.

— Skats strategi är att medborgarna ska kunna klara sig själva, eller kontakta oss via telefon eller mail. Fysiska kundförfrågningar är för dyra. Därför är information viktigt. Istället för broschyrer är vårt senaste initiativ vykort med upplysningar om hemsidan där det finns vägledning, säger Ernst Christian Larsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Antalet fysiska möten med pendlare på SkatØresunds kontor i Köpenhamn har mer än halverats senaste åren. Färre svenskar jobbar nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.