tisdag 21 maj 2024

inloggad som

… där var fjärde krona redan är upphandlad

Medan grävskopor och cementgjutare svärmar på byggplatsen för Max IV norr om Lund pågår upphandlingen av den avancerade infrastrukturen för fullt. Projektgruppen har redan lagt order för 273 miljoner kronor.

Så sent som i september blev den hittills största upphandlingen klar, då småländska Scanditronix Magnet och danska Danfysik fick dela på en order värd 126 miljoner på elektromagneter till den större lagringsringen. Magneterna böjer av elektronstålen så den följer kurvan i ringen, som har en diameter på drygt 500 meter. Totalt behövs 140 magnetelement, vart och ett tillverkat med 20 mikrometers noggrannhet.

För Danfysik är affären den största på ett antal år, uppger VD Bjarne Roger Nielsen. Bolaget har ett 60-tal anställda vid produktionsanläggningen i Taastrup väster om Köpenhamn. Nu ska en handfull personer nyrekryteras.

— Vi växer även på andra kunder. Vi har till exempel ett stort kontrakt med Brookhaven National Laboratory i New York och ett antal andra order i Europa, säger Bjarne Roger Nielsen.

Danfysik grundades 1964 i Jyllinge men flyttade i våras till Taastrup efter att bolaget köpts upp av Danmarks Teknologiske Institut. Omsättningen 2010 landade på 60,7 miljoner danska kronor, en ökning med 48 procent mot 2009. Även i år kommer omsättningen öka, men inte fullt lika mycket, uppger Bjarne Roger Nielsen.

Totalt beräknas första etappen av Max IV, med acceleratorer och lagringsringar, kosta 1.055 miljoner kronor att färdigställa i 2009 års priser. Utöver Region Skåne står Vetenskapsrådet, Vinnova och Lunds universitet för pengarna.

Därtill kommer etapp två med experimentutrustning till försöksstationerna. Nyligen fick projektgruppen klart med 520 miljoner kronor för den etappen, vilket räcker till cirka 6 av de 20 försöksstationerna.

Erik Olausson

Medan grävskopor och cementgjutare svärmar på byggplatsen för Max IV norr om Lund pågår upphandlingen av den avancerade infrastrukturen för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.