torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ny skånsk storsmäll för Sjätte AP-fonden

Det hajpade mobilteknikbolaget Momail från Malmö läggs ner. Storägaren Sjätte AP-fonden förlorar 40 miljoner på affären. Grundaren tar nu tillbaka tekniken och startar om utomlands.

Momail sysslar med e-posttjänster för mobiltelefoner och bildades av Roger Grönberg i Malmö 2005. Med daglig bas i inkubatorn IQube i Stockholm fick bolaget tidigt mycket uppmärksamhet i teknik- och affärspress. 2008 hamnade det på Red Herrings lista över Europas mest lovande företag.

Men ekonomiskt sett har det aldrig lyft. 2009 och 2010 låg den samlade försäljningen på tre miljoner kronor och förlusterna över 50 miljoner. Bland investerarna fanns Sjätte AP-fonden, Bonnier Invest och en rad affärsänglar.

— Vi lägger ner. Ägarna vill inte skjuta till mer kapital, säger styrelseordförande Lars Ingelmark.

Han representerar huvudägaren Sjätte AP-fonden och har i ett halvår jobbat för att få verksamheten såld. Själva aktiebolaget går nu i graven, med realiserade mångmiljonförluster som följd, men firmanamnet Momail lever vidare. Grundaren Roger Grönberg tar över det — liksom tekniken bakom.

Han uppger för Rapidus att sätet nu flyttas från Malmö till Hongkong. Kunderna ska inte märka någon skillnad, hävdar han. I övrigt är Grönberg mycket knapphändig med information.

Har ni fått in några nya investerare som kan stötta er?

— Jag är bunden av ett avtal och får inte alls uttala mig för tillfället, säger Roger Grönberg.

Momail har en patenterad teknik för att optimera mobil data, vilket enligt uppgift kan minska datamängden i mejltrafik till mobiltelefoner med upp till 99 procent. Tjänsten är gratis och komprimeringen ska sänka kundkostnaden för dataöverföring.

I senaste bokslutet hade företaget tio anställda. Nu är verksamheten i Sverige avvecklad och löner, skatter och andra skulder reglerade.

Sjätte AP-fonden förvaltar svenska pensionspengar. Fonden var även delägare i Malmöföretaget Ludesi som gick i konkurs i höstas som Rapidus tidigare berättat om. I år har fonden också förlorat 100 miljoner kronor i Göteborgsbaserade AFL Affordable Luxury.

Kristian Svensson

Det hajpade mobilteknikbolaget Momail från Malmö läggs ner. Storägaren Sjätte AP-fonden förlorar 40 miljoner på affären. Grundaren tar nu tillbaka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.