torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Investerarnätverk ska ge liv i Life Science Village

Nu tas nästa steg i satsningen på Ideon Life Science Village i Lund. Finansnätverket Ideon Investment Partners lanseras nästa vecka, samtidigt är en namnändring på hela projektet på gång.

AstraZeneca lämnar efter sig högklassiga lokaler på 80.000 kvadratmeter när bolaget avvecklar i Lund nästa år. En stiftelse med byggentreprenören Mats Paulsson i spetsen tar över fastigheten för att bygga en helt ny forskningsby inom life science.

På ett informationsmöte nästa tisdag ska planerna preciseras, men Rapidus kan redan i dag avslöja att man då trycker på startknappen för Ideon Investment Partners, ett nätverk av finansiärer för nystartade bolag.

— Nu gäller det att skapa kapital för företagen som ska verka i lokalerna. Vi tror inte på att öppna en speciell fond, utan istället skapa ett intresse hos aktörer för att gå direkt in i företagen, säger Mats Leifland som med Kerstin Jakobsson från Teknopol och Birger Friman utgör ledningsgruppen för projektet.

— Vi hoppas kunna samla ihop presumtiva donatorer, riskkapitalbolag och finansiärer för att saluföra oss. Våra idéer och strategier ska sjösättas nästa vecka, säger Birger Friman.

Till vardags arbetar Mats Leifland och Birger Friman på Peab. Här sker arbetet dock på uppdrag av Mats Paulsson.

Enligt vad Rapidus erfar kan också satsningen få ett nytt namn. Ideon Life Science Village har bara varit ett arbetsnamn.

Stiftelsen, som har en grundplåt på 100 miljoner kronor från Mats Paulsson, betalar 450 miljoner för byggnaderna. Tillträde sker den sista februari nästa år. Målet är att bland annat att skapa ett centrum för cancerforskning, en företagsinkubator samt att flytta Region Skånes biobank dit. På sikt ska tusen personer arbeta på området.

Bakgrunden till AstraZenecas avveckling i Lund är att läkemedelsjätten vill koncentrera forskningen till färre orter. I Sverige drog Lund det kortaste strået, och mycket av verksamheten flyttas till Mölndal.

Kristian Svensson

Nu tas nästa steg i satsningen på Ideon Life Science Village i Lund. Finansnätverket Ideon Investment Partners lanseras nästa vecka, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]