fredag 23 februari 2024

inloggad som

SharePoint guldgruva för skånska IT-uppstickare

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och intranät. Erfaren personal har plockats från konsultjättarna, men nu lägger brist på utvecklare band på tillväxten.

Utan att göra mycket väsen av sig har bolagstrion de senaste åren växt till att sysselsätta drygt 50 personer i Skåne. Samtliga planerar för fortsatt expansion i år.

Bakom tillväxten ligger framförallt en fokusering på hela kundprojekt, snarare än enskilda konsulttimmar. Webbportaler och intranät, exempelvis baserade på Microsoft SharePoint, har också varit ett segment inom konsultbranschen som undgått den värsta prispressen då den utvecklingen är svårare att sköta från lågkostnadsländer i Asien och Östeuropa.

Senaste året gick Bool, med säte i Lund, från sex till sjutton anställda. Samtidigt närapå tredubblades 2009 års omsättning på 3,1 miljoner kronor. Företaget inriktar sig helt på utveckling baserad på SharePoint och bland kunderna finns Skånemejerier, Lunds universitet och Trelleborg.

— Sedan november har efterfrågan på Microsoft-tjänster varit mycket stark. Nu har vi ett behov av ytterligare personal, något vi delvis hanterar med traineeprogram, säger Bools VD Anders Jehander.

Pontus Börresen, regionchef i Malmö på konkurrenten Fishbone Systems, vittnar även han om högt tryck. Bolaget har huvudkontor i Göteborg och ett 40-tal anställda, varav en knapp tredjedel finns i Malmö. 2010 landade omsättningen på 36 miljoner kronor med en vinst på runt 3,5 miljoner. Bolaget sysslar uteslutande med SharePoint-utveckling åt bland annat Tetra Pak och Peab. Nyligen flyttade Malmöverksamheten in i nya lokaler med plats för ytterligare expansion.

— Vi kommer växa försiktigt. Det är svårt att hitta rätt folk, de flesta med den här kompetensen sitter nöjda där de är. Det kan bli så att vi löser det genom att ta in mindre erfarna utvecklare med kunskap inom .NET-programmering, säger Pontus Börresen.

Också Kodexe har i dagarna flyttat till större lokaler. I fjol låg omsättningen på närmare tolv miljoner kronor och antalet anställda ökade från 13 till att i dag vara drygt 20. I november tog Kodexe steget över Sundet och placerade en anställd i Köpenhamn.

— Fram tills nu har vi i princip kunnat rekrytera uteslutande genom vår personals kontaktnät. Sista månaderna känner vi dock att det har blivit lite svårare, säger Kodexes delägare Michael Nilsson Pauli.

Till skillnad mot Bool och Fishbone arbetar bolaget inte uteslutande med SharePoint, utan också med danska Sitecore och svenska EpiServer. Bland kunderna finns Höganäs, Biogen Idec och Kährs.

Joel Lyth

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.