fredag 29 mars 2024

inloggad som

SharePoint guldgruva för skånska IT-uppstickare

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och intranät. Erfaren personal har plockats från konsultjättarna, men nu lägger brist på utvecklare band på tillväxten.

Utan att göra mycket väsen av sig har bolagstrion de senaste åren växt till att sysselsätta drygt 50 personer i Skåne. Samtliga planerar för fortsatt expansion i år.

Bakom tillväxten ligger framförallt en fokusering på hela kundprojekt, snarare än enskilda konsulttimmar. Webbportaler och intranät, exempelvis baserade på Microsoft SharePoint, har också varit ett segment inom konsultbranschen som undgått den värsta prispressen då den utvecklingen är svårare att sköta från lågkostnadsländer i Asien och Östeuropa.

Senaste året gick Bool, med säte i Lund, från sex till sjutton anställda. Samtidigt närapå tredubblades 2009 års omsättning på 3,1 miljoner kronor. Företaget inriktar sig helt på utveckling baserad på SharePoint och bland kunderna finns Skånemejerier, Lunds universitet och Trelleborg.

— Sedan november har efterfrågan på Microsoft-tjänster varit mycket stark. Nu har vi ett behov av ytterligare personal, något vi delvis hanterar med traineeprogram, säger Bools VD Anders Jehander.

Pontus Börresen, regionchef i Malmö på konkurrenten Fishbone Systems, vittnar även han om högt tryck. Bolaget har huvudkontor i Göteborg och ett 40-tal anställda, varav en knapp tredjedel finns i Malmö. 2010 landade omsättningen på 36 miljoner kronor med en vinst på runt 3,5 miljoner. Bolaget sysslar uteslutande med SharePoint-utveckling åt bland annat Tetra Pak och Peab. Nyligen flyttade Malmöverksamheten in i nya lokaler med plats för ytterligare expansion.

— Vi kommer växa försiktigt. Det är svårt att hitta rätt folk, de flesta med den här kompetensen sitter nöjda där de är. Det kan bli så att vi löser det genom att ta in mindre erfarna utvecklare med kunskap inom .NET-programmering, säger Pontus Börresen.

Också Kodexe har i dagarna flyttat till större lokaler. I fjol låg omsättningen på närmare tolv miljoner kronor och antalet anställda ökade från 13 till att i dag vara drygt 20. I november tog Kodexe steget över Sundet och placerade en anställd i Köpenhamn.

— Fram tills nu har vi i princip kunnat rekrytera uteslutande genom vår personals kontaktnät. Sista månaderna känner vi dock att det har blivit lite svårare, säger Kodexes delägare Michael Nilsson Pauli.

Till skillnad mot Bool och Fishbone arbetar bolaget inte uteslutande med SharePoint, utan också med danska Sitecore och svenska EpiServer. Bland kunderna finns Höganäs, Biogen Idec och Kährs.

Joel Lyth

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]