onsdag 24 juli 2024

inloggad som

SharePoint guldgruva för skånska IT-uppstickare

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och intranät. Erfaren personal har plockats från konsultjättarna, men nu lägger brist på utvecklare band på tillväxten.

Utan att göra mycket väsen av sig har bolagstrion de senaste åren växt till att sysselsätta drygt 50 personer i Skåne. Samtliga planerar för fortsatt expansion i år.

Bakom tillväxten ligger framförallt en fokusering på hela kundprojekt, snarare än enskilda konsulttimmar. Webbportaler och intranät, exempelvis baserade på Microsoft SharePoint, har också varit ett segment inom konsultbranschen som undgått den värsta prispressen då den utvecklingen är svårare att sköta från lågkostnadsländer i Asien och Östeuropa.

Senaste året gick Bool, med säte i Lund, från sex till sjutton anställda. Samtidigt närapå tredubblades 2009 års omsättning på 3,1 miljoner kronor. Företaget inriktar sig helt på utveckling baserad på SharePoint och bland kunderna finns Skånemejerier, Lunds universitet och Trelleborg.

— Sedan november har efterfrågan på Microsoft-tjänster varit mycket stark. Nu har vi ett behov av ytterligare personal, något vi delvis hanterar med traineeprogram, säger Bools VD Anders Jehander.

Pontus Börresen, regionchef i Malmö på konkurrenten Fishbone Systems, vittnar även han om högt tryck. Bolaget har huvudkontor i Göteborg och ett 40-tal anställda, varav en knapp tredjedel finns i Malmö. 2010 landade omsättningen på 36 miljoner kronor med en vinst på runt 3,5 miljoner. Bolaget sysslar uteslutande med SharePoint-utveckling åt bland annat Tetra Pak och Peab. Nyligen flyttade Malmöverksamheten in i nya lokaler med plats för ytterligare expansion.

— Vi kommer växa försiktigt. Det är svårt att hitta rätt folk, de flesta med den här kompetensen sitter nöjda där de är. Det kan bli så att vi löser det genom att ta in mindre erfarna utvecklare med kunskap inom .NET-programmering, säger Pontus Börresen.

Också Kodexe har i dagarna flyttat till större lokaler. I fjol låg omsättningen på närmare tolv miljoner kronor och antalet anställda ökade från 13 till att i dag vara drygt 20. I november tog Kodexe steget över Sundet och placerade en anställd i Köpenhamn.

— Fram tills nu har vi i princip kunnat rekrytera uteslutande genom vår personals kontaktnät. Sista månaderna känner vi dock att det har blivit lite svårare, säger Kodexes delägare Michael Nilsson Pauli.

Till skillnad mot Bool och Fishbone arbetar bolaget inte uteslutande med SharePoint, utan också med danska Sitecore och svenska EpiServer. Bland kunderna finns Höganäs, Biogen Idec och Kährs.

Joel Lyth

Bool, Fishbone Systems och Kodexe är alla småspelare i den skånska konsultbranschen som växt starkt genom specialisering på avancerade webbportaler och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.