torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Öresundsstatistiken ska bli bättre

Region Skåne satsar drygt två miljoner kronor på att förbättra statistikdatabasen Örestat. Det handlar om ett nytt Interreg-projekt, med målet att få med också Region Hovedstaden och Region Sjælland som finansiärer.

Politikerna i regionala tillväxtnämnden klubbade i fredags de skånska pengarna, som fördelas över fyra år. Hela budgeten ligger på tio miljoner kronor.

Nämnden anser att databasen Örestat är tekniskt föråldrad, men behövs för att kunna beskriva gränsregionala förhållanden. Statistik från SCB och Eurostat uppfyller inte behoven för att ta fram relevanta beslutsunderlag.

Användarvänligheten ska nu uppgraderas och statistiken utökas på områden som infrastruktur, arbetsmarknad och regionalekonomi. Region Hovedstaden har sagt sig vara beredd att gå in med ett par miljoner kronor i projektet, som har arbetsnamnet Örestat III. Förhoppningen och villkoret för att satsningen ska bli av, är att också Region Sjælland och EU bidrar.

Kristian Svensson

Region Skåne satsar drygt två miljoner kronor på att förbättra statistikdatabasen Örestat. Det handlar om ett nytt Interreg-projekt, med målet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.