fredag 3 maj 2024

inloggad som

Lika många nedläggningar som vinstbolag för Ideons inkubatorer

Att det tar tid för innovationsföretag att generera avkastning märks tydligt i Rapidus genomgång av alumnibolagen från Ideons inkubatorverksamhet. Av totalt 46 utflyttade bolag sedan år 2000 är det knappt var femte som hittills visat vinst. Nästan lika många har helt eller delvis lagt ner verksamheten.

Vinsterna är överlag också blygsamma från de nio alumnibolag som hittills registrerat årsbokslut med positivt resultat före skatt. Exempelvis redovisar Raviteq, Novosense och Zemission mellan 60.000 och 200.000 kronor i vinst. De enda som lyckats spräcka miljonvallen är Cognimatics, som 2009 omsatte 8,8 miljoner kronor och gjorde 3,6 miljoner i vinst, samt Scalado, som står ut från mängden med 101 miljoner kronor i omsättning och drygt 20 miljoner i vinst.

Därtill kommer alumnibolaget Swiftfoot Graphics, som 2008 köptes upp av Intel för att utgöra bas för den amerikanska jättens första svenska utvecklingsavdelning.

Men den stora majoriteten av bolagen som flyttat ut från Ideon Bioincubator, Ideon Innovation och det tidigare Växthuset har ännu inte passerat den milstolpe i utvecklingen som ett nollresultat innebär. Bolag som QuickCool, Phase Holographic Imaging och börsnoterade Exini Diagnostics redovisade alla förluster i mångmiljonklassen senaste räkenskapsåret.

— Man brukar ju säga att det tar runt tio år att verkligen komma igång med den här typen av bolag, säger Patrik Andersson, verksamhetsansvarig på Ideon Innovation sedan 2009.

Sedan år 2000 har totalt åtta bolag också tvingats i konkurs, rekonstruktion eller lagts på is. Bland de senaste exemplen finns GasOptics, Mitrionics och Beakon Technologies.

Någon generell uppföljning av alumnibolagen gör inte Ideon idag.

— Vi släpper dem när de försvinner härifrån. Jag hade gärna sett att vi fått bättre kontroll över hur de klarar sig, men det är en fråga om resurser, säger Patrik Andersson.

Läs mer om Rapidus genomgång av alumnibolagen i snabbanalysen på torsdag.

Erik Olausson

Att det tar tid för innovationsföretag att generera avkastning märks tydligt i Rapidus genomgång av alumnibolagen från Ideons inkubatorverksamhet. Av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.