torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Lika många nedläggningar som vinstbolag för Ideons inkubatorer

Att det tar tid för innovationsföretag att generera avkastning märks tydligt i Rapidus genomgång av alumnibolagen från Ideons inkubatorverksamhet. Av totalt 46 utflyttade bolag sedan år 2000 är det knappt var femte som hittills visat vinst. Nästan lika många har helt eller delvis lagt ner verksamheten.

Vinsterna är överlag också blygsamma från de nio alumnibolag som hittills registrerat årsbokslut med positivt resultat före skatt. Exempelvis redovisar Raviteq, Novosense och Zemission mellan 60.000 och 200.000 kronor i vinst. De enda som lyckats spräcka miljonvallen är Cognimatics, som 2009 omsatte 8,8 miljoner kronor och gjorde 3,6 miljoner i vinst, samt Scalado, som står ut från mängden med 101 miljoner kronor i omsättning och drygt 20 miljoner i vinst.

Därtill kommer alumnibolaget Swiftfoot Graphics, som 2008 köptes upp av Intel för att utgöra bas för den amerikanska jättens första svenska utvecklingsavdelning.

Men den stora majoriteten av bolagen som flyttat ut från Ideon Bioincubator, Ideon Innovation och det tidigare Växthuset har ännu inte passerat den milstolpe i utvecklingen som ett nollresultat innebär. Bolag som QuickCool, Phase Holographic Imaging och börsnoterade Exini Diagnostics redovisade alla förluster i mångmiljonklassen senaste räkenskapsåret.

— Man brukar ju säga att det tar runt tio år att verkligen komma igång med den här typen av bolag, säger Patrik Andersson, verksamhetsansvarig på Ideon Innovation sedan 2009.

Sedan år 2000 har totalt åtta bolag också tvingats i konkurs, rekonstruktion eller lagts på is. Bland de senaste exemplen finns GasOptics, Mitrionics och Beakon Technologies.

Någon generell uppföljning av alumnibolagen gör inte Ideon idag.

— Vi släpper dem när de försvinner härifrån. Jag hade gärna sett att vi fått bättre kontroll över hur de klarar sig, men det är en fråga om resurser, säger Patrik Andersson.

Läs mer om Rapidus genomgång av alumnibolagen i snabbanalysen på torsdag.

Erik Olausson

Att det tar tid för innovationsföretag att generera avkastning märks tydligt i Rapidus genomgång av alumnibolagen från Ideons inkubatorverksamhet. Av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.