söndag 3 mars 2024

inloggad som

Studie giver nyt prognosefelt for ViroGates

Et klinisk studie omfattende godt 2.000 danskere har vist en forbindelse mellem inflammationsstoffet suPAR i kroppen og folkesygdomme som kræft, hjerte-karsygdomme og diabetes. Det åbner døren for et helt nyt forretningsområde for medicoteknikfirmaet ViroGates uden for København.

ViroGates’ prognoseudstyr, som måler biomarkøren suPAR, anvendes i dag i akutsygeplejen primært i Europa og Indien til at teste patienter med alvorlige infektionssygdomme som tuberkulose, HIV og blodforgiftning. Testen anvendes til at forudsige sygdommens udvikling og dermed til at træffe beslutning om videre behandling.

Nu har ViroGates’ grundlægger Jesper Eugen-Olsen og hans forskergruppe ved universitetshospitalet i Hvidovre undersøgt sammenhængen mellem suPAR-niveauet og forsøgspersoners almene sundhedstilstand over længere tid. 13 år efter den første måling havde personer med forhøjede værdier øget risiko for en række almindelige sygdomme, der oftest forbindes med menneskers livsstil.

— Det her betyder, at vi med en eneste blodprøve kan vurdere, om en person ‘har råd’ til sin livsstil eller ej. Vores data viser, at personer som ryger, drikker eller er overvægtige ikke har større risiko for at dø for tidligt end andre – så længe deres suPAR-værdi er lav, siger ViroGates’ bestyrelsesformand Jørgen Thorball.

For ViroGates indebar resultatet, at man ville kunne påbegynde markedsføring og salg af firmaets udstyr allerede i morgen. Men det bliver ikke aktuelt før om nogle år, mener markedschefen Claus Berner, en af tre fælles ledere i firmaet, efter at Betina Macho stoppede som adm. dir. i 2009.

— Vores primære fokus er akutsygeplejen, hvor vi efterhånden har fået et godt fodfæste. Men med disse nye resultater kigger vi også på sygdomsforebyggende applikationer i befolkningen generelt, siger han.

ViroGates beskæftiger i dag syv personer. Omsætningen for 2009 endte på cirka 700.000 kroner. Blandt virksomhedens godt 20 ejere er forretningsmanden Mads Kjærs families holdingselskab The Way Forward, ventureselskabet BioVision og medicinimportfirmaet MissionPharma.

Af Erik Olausson og Lisa Kirsebom

Et klinisk studie omfattende godt 2.000 danskere har vist en forbindelse mellem inflammationsstoffet suPAR i kroppen og folkesygdomme som kræft, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.