tisdag 23 april 2024

inloggad som

Øresundsbarometer aflyser tre års højkonjunktur

Faldet i konjunkturindekset for Øresundsregionen er voldsomt i det nye Øresundsbarometer, som offentliggøres på et pressemøde i Region Skåne i eftermiddag: Fra +38 i 2007 til +2 i år. Konjunkturindekset er en sammenfatning af virksomhedernes bedømmelser af den økonomiske tilstand på en skala mellem -100 og +100.

Faldet aflyser tre år højkonjunktur 2005-2007, som toppede i efteråret 2006 med +49. Bag dette femtende Øresundsbarometer står Dagbladet Børsen, Lunds kommune, Malmö Stad, Region Skåne, Sparbanken Finn og Øresundskomiteen.

I Skåne er afmatningen hurtigere end i Hovedstadsområdet. Skal man se lyspunkter er der en fortsat stærk industri i Hovedstadsområdet, og fortsat højkonjunktur for konsulentbranchen i Skåne. I Hovedstadsområdet tror fortsat 38 procent af virksomhederne, at de øger produktionen, mens 26 procent tror på en mindskning. Variationen mellem brancherne er stor. Eksempelvis ømmer IT-branchen sig, mens kemi- og medicinalindustrien går bedre:

* Den hurtige ekspansion for IT-virksomhederne ser ud til at være forbi. Konjunkturindekset for IT-branchen er faldet til -6 fra +31 forrige efterår. Datakonsulenterne i Skåne har fortsat ekspansion, mens skånsk IT-industri generelt ingen udsigt har til større forbedringer efter årsskiftet. Danske IT-virksomheder og datakonsulenterne i Skåne har stadig ret god indtjening. Beskæftigelse og omsætning ventes alligevel at stige en smule totalt set det nærmeste halvår.

* Sektoren for kemi og lægemidler står stærkere, men ligesom for de fleste industribrancher ser udviklingen bedre ud i Hovedstadsområdet end i Skåne. Det seneste år er ordretilgangen øget, og der er fortsat personalemangel i Hovedstadsområdet. Konjunkturindekset for regionen er nu +17, hvilket dog er svagere end for et år siden med +35.

Dermed er den danske side ankeret for regionen i 2009. Håbet er, at den danske hovedstad med den største volumen kan stabilisere hele regionen, ligesom konjunkturerne for Malmø-Lund er kraftcentret for hele Skåne med bedre konjunkturer (+7) end både Hovedstadsområdet og det øvrige Skåne (+3 og 0). Øresundsregionen er på vej ind i en konsolideringsfase, fremgår det af kommentarerne til Øresundsbarometret 2008, som samlet fylder 24 sider.

Af Keld Broksø

Faldet i konjunkturindekset for Øresundsregionen er voldsomt i det nye Øresundsbarometer, som offentliggøres på et pressemøde i Region Skåne i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad