torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Elstyrede muskler på robotmarkedet inden et år

Danfoss-koncernen præsenterede i dag en ny teknologi kaldet PolyPower DEAP-film, der kan anvendes som kunstige muskler. Firmaet regner med, at produkter baseret på materialet kommer på markedet inden for det nærmeste år.

Det handler om materialer, der ændrer udseende eller adfærd, når der tilføres elektrisk spænding, såkaldte dielektriske elektroaktive polymerer. De kunstige muskler skal eksempelvis kunne erstatte elmotorer i visse typer af applikationer.

— Allerede i 1995 fik jeg en idé om, at man burde fremstille sådan et materiale. Derefter arbejdede forskerne for fuld kraft, og resultatet er det, som du ser her i dag, siger Danfoss’ adm. dir. Jørgen Mads Clausen til Rapidus.

Materialet ser omtrent ud som silkevæv, og Danfoss vurderer, at teknologien vil blive anvendt i blandt andet robotter, pumper og støddæmpere.

— Virkningsgraden er næsten 100 procent, eftersom hovedparten af den energi, man putter i, bliver udnyttet, siger Jørgen Mads Clausen.

I starten foregik udviklingen i hemmelighed. Det første større arbejde med elektroaktive polymerer blev gennemført i 1998 i et samarbejdsprojekt med kemiinstitutionen på Danmarks Tekniske Universitet og det danske polymercenter på Risø. I juli i år blev Danfoss PolyPower A/S etableret som en del af Danfoss-koncernen.

Dagens præsentation fandt sted på messen CopenMind, hvor den akademiske verden og industrien gennem tre dage præsenterer ny teknik for hinanden.

Af Anders Frick

Danfoss-koncernen præsenterede i dag en ny teknologi kaldet PolyPower DEAP-film, der kan anvendes som kunstige muskler. Firmaet regner med, at […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad