torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Langtrukken messedebat koster Malmö flere hundrede millioner

Flere hundrede millioner kroner i udeblevne indtægter, og messer der rykkes til København. Det bliver konsekvensen af, at Malmö efter næste sommer står uden messe- og kongresanlæg, når den gamle Saabfabrik i Västra Hamnen nedrives. Et nyt anlæg i Malmö har været diskuteret siden 2001, men kan først stå klart i 2012.

En konferencegæst i Malmö bruger i snit 1.450 svenske kroner per døgn på hotel, restaurationsbesøg, shopping og taxakørsel. Penge, som byen vil gå glip af, eftersom Malmömässans lejeaftale udløber med udgangen af juni 2009, og en lang række messer og konferencer må flyttes eller helt aflyses.

Der er forslag om et nyt anlæg i Hyllie eller Neptuniparken bag Malmö Börshus, men ingenting er afgjort, og intet kan derfor være færdigbygget førend tidligst i 2012. Malmömässans adm. dir. Tommy Bernshed holder også øje med et andet planlagt anlæg, som kan stå klart allerede i 2011 – men det ligger i Burlöv.

For IT-konferencen Øredev betyder det alvorlige problemer. Siden starten for tre år siden er konferencen bare vokset. Sidste år tiltrak den over 800 systemudviklere til tre dages seminarer og forelæsninger i Malmö. Næste år regner adm. dir. Michael Tiberg med at fylde Malmömässan helt, men derefter er det slut.

— I 2009 ved jeg ikke, hvad vi skal gøre. Vi bliver måske tvunget til at flytte arrangementet til København. Det er synd, for vi har tidligere haft en god dialog med Malmö kommune, siger Michael Tiberg til Rapidus.

Der er delte meninger om, hvor stor den endelige regning for mindst halvandet år uden messer og konferencer i Malmöområdet bliver, men klart er det, at selv med en konservativ beregning vil det dreje sig om over 100 millioner kroner i tabte indtægter. Ifølge kommunens beregninger ville et nyt anlæg i Hyllie give 75-98 millioner kroner i turistindtægter hvert år, hvilket samlet giver 190-245 tabte millioner for to og et halvt års tomrum.

Malmömässan regner i stedet med, at deres aktiviteter de seneste år har genereret 250-400 millioner kroner per år til byens hoteller, restauranter og butikker, hvilket sender slutregningen op på over 625 millioner kroner.

Malmömässans Tommy Bernshed mener, at Malmö kommune selv bærer skylden, fordi de har trukket sagen i langdrag.

— Vi begyndte at arbejde med det her i oktober 2001. Efter min mening er vi helt uskyldige; det er kommunen, som ikke har truffet nogen beslutning og givet grønt lys for et nyt anlæg, siger han.

Malmö kommunes turistdirektør Lars Carmén mener, at planerne, som har været oppe til diskussion nogle gange i kommunalbestyrelsen, hidtil er strandet på praktiske spørgsmål som f.eks. finansieringen.

— Der skal to til at danse tango. Det er jo ikke muligt bare at lave en lyskopi af Malmömässan, flytte den til Hyllie og tro, at andre skal betale for det, siger han.

Af Erik Olausson

Flere hundrede millioner kroner i udeblevne indtægter, og messer der rykkes til København. Det bliver konsekvensen af, at Malmö efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.