lördag 20 april 2024

inloggad som

Drømmen om mindsket depression bristede

Det danske firma Dormicor i kuvøsen 5te i København søgte i efteråret ny venturekapital. Den skulle gå til udvikling af en ny prototype samt kliniske studier af et produkt, som modvirker depression ved at regulere søvnen. Men en alt for stor usikkerhed om, hvorvidt teknikken rent faktisk fungerede, førte til, at virksomheden nu er nedlagt.

— I løbet af efteråret gennemførte vi kliniske forsøg under forskningslignende former. I slutningen af december indså vi dog, at vores måledata var behæftet med en vis usikkerhed, siger Tue Lyster, adm. dir. for Dormicor.

Dormicors teknik gik ud på at forstyrre REM-søvnen hos den deprimerede, hvilket er en klassisk – men omdiskuteret – behandlingsmetode mod depression. Finessen ved Dormicors produkt var, at det kun skulle forstyrre REM-søvnen, ikke den øvrige søvn.

Foruden kliniske forsøg har virksomheden også taget patent på en speciel algoritme. Desuden producerede man et medicoteknisk hjælpemiddel med elektroder, som patienterne skulle sove med. Både Rigshospitalet og den psykiatriske afdeling på Hillerød Sygehus har bidraget til udviklingen.

— De største problemer med de eksisterende behandlinger i form af antidepressive midler er den lange responstid samt bivirkninger. Vores produkt virker allerede efter ti dage og har ingen bivirkninger, siger Tue Lyster.

For at få præcision i aflæsningen af hjernens signaler anvendte Dormicor elektroder med gel for at opnå optimal kontakt. Ulempen ved den løsning er, at det er klistret og besværligt for brugerne. Den venturekapital, som man søgte i efteråret, skulle blandt andet anvendes til at udvikle en tørelektrode. Alt i alt beregnede Dormicor at udviklingen frem til år 2011 ville kræve 25 millioner kroner.

I løbet af januar har Dormicor ledt efter nye anvendelsesområder til virksomhedens intellektuelle rettigheder i form af patenter og algoritmer. Man har dog ikke fundet noget, som ledelsen har ment var tilstrækkeligt interessant, og har i stedet valgt at nedlægge virksomheden. Ventureselskabet SEED Capital Denmark ejede 25 procent af Dormicor; derudover var virksomheden ligeligt ejet af grundlæggerne Tue Lyster og Heine Bodekær.

Af Anders Frick

Det danske firma Dormicor i kuvøsen 5te i København søgte i efteråret ny venturekapital. Den skulle gå til udvikling af […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.