tisdag 23 juli 2024

inloggad som

DEBAT: Gør det nordvestlige Skåne til én storkommune!

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse:

Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation som behövs för att resten av Sverige ska få upp ögonen för denna livskraftiga region.

Men om det inte samtidigt innebär att samarbetet över kommungränserna utökas ordentligt så blir effekten minimal. Att det fortfarande läggs politisk energi på att positionera sin kommun internt i “Skåne Nordväst” samtidigt som kampen pågår om vilka 10-20 storstadsregioner som kommer att ha betydelse i Europa är bevis på att blicken behöver höjas.

Kanske är det dags för något riktigt radikalt, som att de tio nordvästskånska kommunerna skickar in en gemensam ansökan till regeringen om att skrota kommungränserna och en gång för alla tysta de där småkommunerna som ligger före på listan.

Med sina 314.000 invånare hade då nya stor-Helsingborg utmanat även de tre största invånarmässigt – det är väl varit värt den uppoffringen, eller hur alla nv-skånska politiker?”

Sölve Dahlgren

solve@dahlgren.net

Dahlgren Communications

(Helsingborgsföretagare)

Hvad synes du? Send et indlæg til debat@rapidus.dk

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse: Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.