torsdag 30 maj 2024

inloggad som

DEBAT: Gør det nordvestlige Skåne til én storkommune!

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse:

Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation som behövs för att resten av Sverige ska få upp ögonen för denna livskraftiga region.

Men om det inte samtidigt innebär att samarbetet över kommungränserna utökas ordentligt så blir effekten minimal. Att det fortfarande läggs politisk energi på att positionera sin kommun internt i “Skåne Nordväst” samtidigt som kampen pågår om vilka 10-20 storstadsregioner som kommer att ha betydelse i Europa är bevis på att blicken behöver höjas.

Kanske är det dags för något riktigt radikalt, som att de tio nordvästskånska kommunerna skickar in en gemensam ansökan till regeringen om att skrota kommungränserna och en gång för alla tysta de där småkommunerna som ligger före på listan.

Med sina 314.000 invånare hade då nya stor-Helsingborg utmanat även de tre största invånarmässigt – det är väl varit värt den uppoffringen, eller hur alla nv-skånska politiker?”

Sölve Dahlgren

solve@dahlgren.net

Dahlgren Communications

(Helsingborgsföretagare)

Hvad synes du? Send et indlæg til debat@rapidus.dk

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse: Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.