fredag 19 april 2024

inloggad som

DEBAT: Gør det nordvestlige Skåne til én storkommune!

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse:

Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation som behövs för att resten av Sverige ska få upp ögonen för denna livskraftiga region.

Men om det inte samtidigt innebär att samarbetet över kommungränserna utökas ordentligt så blir effekten minimal. Att det fortfarande läggs politisk energi på att positionera sin kommun internt i “Skåne Nordväst” samtidigt som kampen pågår om vilka 10-20 storstadsregioner som kommer att ha betydelse i Europa är bevis på att blicken behöver höjas.

Kanske är det dags för något riktigt radikalt, som att de tio nordvästskånska kommunerna skickar in en gemensam ansökan till regeringen om att skrota kommungränserna och en gång för alla tysta de där småkommunerna som ligger före på listan.

Med sina 314.000 invånare hade då nya stor-Helsingborg utmanat även de tre största invånarmässigt – det är väl varit värt den uppoffringen, eller hur alla nv-skånska politiker?”

Sölve Dahlgren

solve@dahlgren.net

Dahlgren Communications

(Helsingborgsföretagare)

Hvad synes du? Send et indlæg til debat@rapidus.dk

Hurtig kommentar til fredagens Rapidusanalyse: Att Helsingborg med omnejd utropar sig som landets fjärde storstadsregion är kanske precis den provokation […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.