lördag 20 april 2024

inloggad som

Børsnoteret selskab lancerer Lundfirmas allergiprodukt

Lundfirmaet Nares, delvist ejet af ventureselskabet Lumitec, har udlicenseret sin teknologi for allergispray til børsnoterede Midelfart Sonesson, hvis datterselskab Miwana står for lanceringen. Det handler om en ny næsespray til pollenallergikere, og den skal sælges på Apoteket i Sverige allerede fra starten af næste år.

Sprayen består af en såkaldt mikroemulsion, en opløsning af bittesmå dråber, som sprayes ind i næsen, hvor de danner et lag omkring de pollenkorn, der trænger ind. På denne måde beskyttes næseslimhinden uden de bivirkninger, som man kan få af allergimedicin, der retter sig mod immunforsvaret. Ifølge Nares’ egne undersøgelser bliver effekten lige så god som ved antihistamin, et af de mest almindelige allergipræparater i dag.

Eftersom sprayen ikke regnes som et lægemiddel, men som et medicoteknisk produkt, bliver udviklingstiden kort. Et klinisk studie blev afsluttet i 2005, og allerede nu arbejder Midelfart Sonessons medicinalfirma Bioglan med formulering og CE-registrering (europæisk kvalitetsmærkning) af produktet. Miwana skal stå for produktion og salg, i første række via Apoteket, men man sigter også på andre udsalgssteder.

Ifølge Lumitecs adm. dir. Patrik Söderlund er aftalen med Midelfart Sonesson ikke helt eksklusiv; Nares har stadig ret til at udvikle flere produkter i samarbejde med andre partnere.

— Det her forøger værdien af Lumitecs investering. Det er meget lettere at gøre forretning nummer to end forretning nummer et, siger Patrik Söderlund.

Lumitec ejer 20 procent af Nares. Resten ejes af de tre grundlæggere, Per Wollmer, professor i klinisk fysiologi ved Lunds universitet, samt Morgan Andersson og adm. dir. Lennart Greiff, begge overlæger på afdelingen for øre- næse- halssygdomme på Lunds universitetssygehus.

Af Lisa Kirsebom

Lundfirmaet Nares, delvist ejet af ventureselskabet Lumitec, har udlicenseret sin teknologi for allergispray til børsnoterede Midelfart Sonesson, hvis datterselskab Miwana […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.