torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Scandinavian Shuttle er toget som ringer hjem

Siden slutningen af november har godstoget Scandinavian Shuttle kørt femten gange tur retur mellem Nässjö og Herne i Tyskland. Toget og logistikløsningen er en del af EU-projektet Marco Polo og er kommet i stand gennem samarbejdsplatformene Øresund Logistics og Øresund Environment Academy. Primus motor bag projektet er logistikfirmaet UBQ fra Sölvesborg.

Hvert enkelt lokomotiv er udstyret med en GPS-sender, så toget kan spores i realtid. Til april skal vognene også forsynes med GPS. Når hver enkelt vogn kan følges, bliver det muligt for kunderne at se, præcis hvor deres gods befinder sig og planlægge ud fra det. Hvis der skulle opstå et problem, kan UBQ, som driver Scandinavian Shuttle, afhjælpe det ved eksempelvis at aktivere det backup-system med lastbiler, som indgår i projektet.

Projektets overordnede mål er at overflytte transporter fra vejnettet til jernbanerne.

— Jernbanetransporternes problem er, at de ikke opfattes som punktlige og pålidelige. Scandinavian Shuttle vil vise, at jernbanen kan være et pålideligt alternativ til leverancer i rette tid, siger Patrik Rydén, projektansvarlig hos Øresund Logistics.

GPS-enhederne i den første runde kommer fra Sym i Stockholm, og softwaren er udviklet af System Request fra Göteborg. Scandinavian Shuttle har også dobbelte el- og signalsystemer for at kunne passere landegrænserne uden at skulle skifte lokomotiv. Til trafik over Øresundsbron er en sådan teknik nødvendig, eftersom det ikke er muligt at standse ude på broen og skifte lokomotiv.

Scandinavian Shuttle har fået bevilget 2,5 millioner euro til en projektperiode på fire år. Analyser af blandt andet miljøkonsekvenser udføres af NGIL, et logistisk forskningscenter ved Lunds universitet, delvist finansieret af Vinnova. Hollandske VanDiren er operatør: de kører togene og driver backup-systemet, som skal garantere pålidelige leverancer.

Af Malin Nävelsö

Siden slutningen af november har godstoget Scandinavian Shuttle kørt femten gange tur retur mellem Nässjö og Herne i Tyskland. Toget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.