lördag 20 april 2024

inloggad som

Scandinavian Shuttle er toget som ringer hjem

Siden slutningen af november har godstoget Scandinavian Shuttle kørt femten gange tur retur mellem Nässjö og Herne i Tyskland. Toget og logistikløsningen er en del af EU-projektet Marco Polo og er kommet i stand gennem samarbejdsplatformene Øresund Logistics og Øresund Environment Academy. Primus motor bag projektet er logistikfirmaet UBQ fra Sölvesborg.

Hvert enkelt lokomotiv er udstyret med en GPS-sender, så toget kan spores i realtid. Til april skal vognene også forsynes med GPS. Når hver enkelt vogn kan følges, bliver det muligt for kunderne at se, præcis hvor deres gods befinder sig og planlægge ud fra det. Hvis der skulle opstå et problem, kan UBQ, som driver Scandinavian Shuttle, afhjælpe det ved eksempelvis at aktivere det backup-system med lastbiler, som indgår i projektet.

Projektets overordnede mål er at overflytte transporter fra vejnettet til jernbanerne.

— Jernbanetransporternes problem er, at de ikke opfattes som punktlige og pålidelige. Scandinavian Shuttle vil vise, at jernbanen kan være et pålideligt alternativ til leverancer i rette tid, siger Patrik Rydén, projektansvarlig hos Øresund Logistics.

GPS-enhederne i den første runde kommer fra Sym i Stockholm, og softwaren er udviklet af System Request fra Göteborg. Scandinavian Shuttle har også dobbelte el- og signalsystemer for at kunne passere landegrænserne uden at skulle skifte lokomotiv. Til trafik over Øresundsbron er en sådan teknik nødvendig, eftersom det ikke er muligt at standse ude på broen og skifte lokomotiv.

Scandinavian Shuttle har fået bevilget 2,5 millioner euro til en projektperiode på fire år. Analyser af blandt andet miljøkonsekvenser udføres af NGIL, et logistisk forskningscenter ved Lunds universitet, delvist finansieret af Vinnova. Hollandske VanDiren er operatør: de kører togene og driver backup-systemet, som skal garantere pålidelige leverancer.

Af Malin Nävelsö

Siden slutningen af november har godstoget Scandinavian Shuttle kørt femten gange tur retur mellem Nässjö og Herne i Tyskland. Toget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.