lördag 20 april 2024

inloggad som

Nobelprisvinder i kemi og Ferring i Ørestaden indleder samarbejde

Den amerikanske nobelprisvinder i kemi, Peter Agre, som i øvrigt har skånske rødder, har indledt et samarbejde med Ferring i Ørestaden ved København om at beskrive urintransport på molekylært niveau. Peter Agre vandt Nobelprisen 10. december 2003, og han var til symposion hos Ferring i Ørestaden den 26. februar i år. Her indledte man et samarbejde, og Ferring arbejder på at skabe en egentlig kontrakt om et forsknings- og udviklingssamarbejde med Peter Agre, oplyser Ferrings globale direktør for den urologiske afdeling, dr. med. Jens Peter Nørgaard.

Samarbejdet omfatter også professor Søren Nielsen fra Aarhus Universitet, og udviklingssamarbejdet har stor betydning for et af Ferrings hovedprodukter, minirin mod inkontinens.

Minirin nedsætter urinproduktionen ved at påvirke nyrerne. Hvis man også kan få specificeret de molykylære baner for urinproduktionen kan man i et nyt produkt mere præcist tidsbestemme perioden, hvor det er praktisk at urinproduktionen nedsættes – eller bremses totalt. Eksempelvis når folk handler, er i biografen m.m.

Peter Agre har i sit arbejde på molekylært niveau beskrevet, hvordan vand transporteres gennem nyren, og hans viden kan derfor vise sig af stor værdi for Ferring.

— Jeg tror vi kan få nye mekanismer til at angribe behandlingen mod inkontinens, og jeg glæder mig meget til samarbejdet. Vi har forsøg i gang med at indsætte urinstyrende molekyler i mennesker, og via Peter Agres forskning vil vi være i stand til yderligere at finjustere effekten, fortæller Jens Peter Nørgaard.

Den amerikanske nobelprisvinder i kemi, Peter Agre, som i øvrigt har skånske rødder, har indledt et samarbejde med Ferring i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.