lördag 20 april 2024

inloggad som

Karolinska Sjukhuset bliver Ludesis første kunde

Forskningsvirksomheden Ludesi i Ideon har fået sin første kunde. I dag præsenteres et nyt samarbejde mellem Ludesi og CancerCentrum Karolinska på Karolinska Sjukhuset i Stockholm, med Gert Auer, Rolf Lewensohn og Janne Lehtiö som hovedansvarlige.

KI’s forskere har tusindvis af vævsprøver, hvor man leder efter nye proteinmarkører for forskellige cancersygdomme. Ludesis teknik anvendes til at kortlægge proteinerne, og i en igangværende pilotundersøgelse har virksomheden fået næsten 70 procent mere information frem end forskerne i Stockholm, der har anvendt de eksisterende metoder.

— Det er information som man tidligere i praksis har kasseret. Vi har påvist, at der i denne information findes visse proteiner, som kan have afgørende betydning for kortlægningen af kræftcellers egenskaber, siger Ludesis adm. dir. Ola Forsström-Olsson.

Proteinerne kan give vigtige oplysninger om cancertypen, og hvilken behandling der kræves. Med Ludesis teknik automatiseres analysen, og resultatet bliver både mere nøjagtigt og overskueligt.

— Det er imponerende, at Ludesi har fundet al den information vi selv har fundet, plus næsten 70 procent mere. Herefter mangler vi at se, om det hele kan bruges. Men selv om kun halvdelen af proteinerne kan identificeres, så vil det være en betydelig forbedring, siger professor Gert Auer på CancerCentrum.

Samarbejdet er af stor økonomisk betydning for Ludesi. På længere sigt kan det betyde et kraftigt gennembrud for virksomhedens teknik. Gert Auer er koordinator i et fælles svensk cancerproteomikprojekt, og hvis resultaterne bliver gode, vil han anbefale forskere i Stockholm, Uppsala, Linköping og Umeå at anvende Ludesis system.

Forskningsvirksomheden Ludesi i Ideon har fået sin første kunde. I dag præsenteres et nyt samarbejde mellem Ludesi og CancerCentrum Karolinska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.