söndag 3 mars 2024

inloggad som

Lund stadig et af Astras vigtigste forskningscentre

Kort sagt: En af Lunds største arbejdsgivere er også en af de mest anonyme, i det mindste i lokalt perspektiv. I sporene af fusionen med Zeneca er Astras forskningsaktiviteter i Lund kommet stadig mere i skyggen af en international ledelse.

Med virksomheden står stærkt. Foruden udvikling af ny medicin mod astma og allergi foregår der forskning omkring helt nye anvendelsesområder der kan blive de næste supersælgere – hvis de lykkes.

Af Thomas Frostberg

AstraZenecas anlæg i Lund ligger lige op ad forskerparken Ideon og rummer omkring tusind personer inden for forskning og udvikling. Dertil kommer yderligere godt hundrede som arbejder i salgsorganisationen, og 50-70 personer der beskæftiger sig med produktstrategier.

Med tanke på at AstraZeneca i hele koncernen har omkring 10.000 personer inden for forskning og udvikling, udgør Lundafdelingen en ikke uvæsentlig del af virksomheden.

Her udføres store dele af forskningen og udviklingen inden for området luftveje og inflammationer.

Alligevel tales der kun sjældent om AstraZeneca i Lund nu om dage. Er virksomheden i forfald? Har den nye, internationale ledelsesstruktur efter sammenlægningen med Zeneca betydet at forskningen er gledet i baggrunden?

Lidt glemt i den almene bevidsthed, men langt fra gået tabt, er nok det rigtige svar. Flere tegn viser at aktiviteterne i Lund hviler på fast grund.

* Salget af AstraZenecas lægemidler mod astma og allergi ligger ganske vist langt efter selskabets supersælger Losec, men steg sidste år med 15 procent til 1,5 milliarder dollars.

Det vanskelige består i at udvikle nye produkter eftersom markedet er modent, og der allerede er masser af velfungerende lægemidler. Samtidig er det lettere at forske på et område som man allerede har kendskab til. Det senest lancerede lægemiddel, kombinationspræparatet Symbicort, har hurtigt erobret markedsandele.

* Mange af de der for nogle år siden forlod virksomheden for at afprøve deres evner i unge biotekfirmaer, vender nu tilbage. Det var sjov så længe det varede, men kæmpefirmaer som AstraZeneca har stadig stor tiltrækningskraft.

* For fremtidens skyld er det lovende at Lundforskerne også kigger på nye anvendelsesområder, både for eksisterende præparater og i form af nye stoffer. En inflammationssygdom som i øjeblikket prioriteres højt er kronisk obstruktiv lungelidelse, også kendt som ”rygerlunger”. I bedste fald kan et lægemiddel være på markedet om 4-5 år, og der gennemføres kliniske undersøgelser parallelt med eksisterende præparater som Symbicort.

Sammenlignet med astma/allergi er dette et ganske uudforsket område, selv om sygdommen angives som den fjerde hyppigste dødsårsag i verden. Et gennembrud ville derfor have stor betydning.

Men nye forskningsområder medfører også større risici. Sidste år blev AstraZeneca tvunget til at afbryde udviklingen af et præparat mod rygerlunger, der ellers havde nået fase III, men som viste sig ikke at være tilstrækkeligt effektivt. En sådan beslutning drejer sig om milliardsummer.

Naturligvis har den internationale organisation også betydet praktiske ændringer. Direktøren Lars Hedby i Lund skal lede virksomheden lokalt og være dens ambassadør, samtidig med at cheferne for de forskellige divisioner rapporterer direkte til forskellige enheder på internationalt niveau i koncernen. I en sådan organisation kan det være svært at skabe lokal teambuilding, men det er nødvendigt.

For balancen i Medicon Valley-områdets skyld er det også vigtigt at Skåne kan opvise stærke aktører som i det mindste i nogen udstrækning kan matche de Københavnbaserede hovedkontorer hos medicinalgiganter som Lundbeck og Novo Nordisk. Her kan der gøres mere.

Kort sagt: En af Lunds største arbejdsgivere er også en af de mest anonyme, i det mindste i lokalt perspektiv. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.