torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Iværksættere, forener Eder mod IT-hysteriet!

Af Jan Wifstrand

”Is i maven” er det råd stakkels nervøse småsparere plejer at få af arrogante økonomiske eksperter, når børskurserne tager elevatoren ned, som de har gjort i ganske lang tid nu.

Bortset fra at det grænser til det uforskammede at komme med den type udtalelser, bare fordi det er for sent at sige noget andet, så er det næppe i maven på småsparerne, at problemet sidder. Nej, det er i hjernerne på vore mest udprægede flokdyr, storspillerne inden for aktiehandel, hvor virkelighedsforankringen bare bliver dårligere og dårligere. Det dominerende budskab som en reaktion på den bristede IT-boble har været, at IT, telefoni med videre nu er det værste man kan beskæftige sig med.

Det må de så have lov til at mene. Men det der er sket er, at den brede offentlighed, med mediernes velvillige bistand, bibringes et billede af at IT, internettet og deslige er noget ondt i sig selv, noget som går dårligt på alle måder.

Det sande billede har ikke store chancer. Hvor er den anden side af mønten?

Tag nu Assistera. Måske er der ikke så mange læsere af Rapidus, som overhovedet har hørt tale om selskabet, og det er vel aldrig blevet nævnt i de større medier. Det er et veletableret, men alligevel ungt konsulentfirma i Malmø, som benytter både fastansatte og midlertidigt lejede konsulenter til at løse IT-problemer af typen systemudvikling mv. Stifteren Jörgen Nilsson er noget af en veteran i branchen, oprindeligt fra det gamle Enator og med omkring 30 års erfaring fra branchen.

Hans Assistera er nu inde på tredje år og kan følge børsrutschebanen fra tilskuerpladserne, mens det rigtige marked tøffer videre. I år vokser Assisteras omsætning med mellem 45 og 50 procent, op til cirka 25 millioner SEK. Konsulentudnyttelsen er BEDRE nu end for et par måneder siden, og Nilssons egen største bekymring netop nu er at skaffe arbejdskraft. Netop, du læste rigtigt, AT SKAFFE ARBEJDSKRAFT. Selskabet har givet overskud et godt stykke tid. Det går ganske enkelt glimrende.

Og hvor vil vi så hen med det?

Tja, Rapidus har intet andet formål end med et konkret eksempel at vise, at mange IT-selskaber (f.eks. inden for konsulentvirksomhed) ikke skammer sig over at have succes. Netop nu, i disse tider. Se jer omkring; så vil I opdage, at der findes en og anden Jörgen Nilsson, trods mediebilledet.

Det er meget skadeligt for det generelle billede af den nye økonomis erhvervsliv, det der sker i øjeblikket. En bande neurotikere, som ikke har fået deres Fontex i tide, skaber hysteriske nedture på Nasdaq. De smitter så et mindre antal såkaldte analytikere og forvaltere i Stockholm og København med panikangst, hvorefter de hjælper med til at sende børskurserne helt ned i kælderen.

Men intet af alt dette har egentlig noget med Jörgen Nilsson og hans unoterede selskab Assistera at gøre. Eller med andre selskaber, som ikke er havnet i kløerne på hystaderne. Men at folk tror det, det er det der er problemet.

Det er på høje tid at starte en enstemmig, men kølig kampagne mod IT-hysteriet i erhvervslivet. Umotiverede psykoser må ikke hindre regionens seriøse iværksættere i at vokse og skabe både overskud og jobs.

Af Jan Wifstrand ”Is i maven” er det råd stakkels nervøse småsparere plejer at få af arrogante økonomiske eksperter, når […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.