måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Uden erhvervsavis – så finder du nyhederne på nettet

Af Jan Wifstrand

Har du hørt tale om udtrykket ”Øresundsseparation”?

Næppe. Det blev netop nævnt for første gang. Læs videre i teksten, så får du forklaringen.

Lige før årsskiftet kom en lidet rystende nyhed, dog mere symbolsk end man først anede.

Det er ikke længere muligt at købe en dansk avis i løssalg i Skåne (og det øvrige Sverige). De er for dyre at distribuere, mener branchen og inddrager på linje med bankerne service, der koster penge.

Sådan her bliver det, kære Rapidusabonnenter, hvis I er interesserede i erhvervsnyheder på papir fra den anden side af Sundet:

Først danskere, som vil købe svenske aviser i løssalg:

De findes en række steder, ganske mange titler oven i købet. Det letteste er at smutte ind på Københavns Hovedbanegård, hvor Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Sydsvenskan, Dagens Industri, Finanstidningen og ofte også tabloidpressen er lette at finde.

Så til skåninger, som vil læse danske aviser i løssalg:

Internet, bliver svaret. Det kan tages som et bevis for, at papiraviserne har udspillet deres rolle. Men sådan er det naturligvis ikke. Men Berlingeren, Politiken med flere er ganske enkelt komplet ligeglade med, om deres aviser bliver fremvist på offentlige steder i for eksempel Malmø.

Er nettet så tilstrækkeligt?

Førende på dækning af erhvervsstoffet, uanset hvordan man ser på det, er Dagbladet Børsen. Denne avis har valgt at præsentere sine webnyheder med det udgangspunkt at beskytte papiravisen. Derfor findes hele Børsen på nettet for fuldt betalende abonnenter, som får en adgangskode. Så dukker artiklerne op på skærmen.

Uden betaling bliver servicen begrænset, men løbende telegrammer om børsudviklingen og lidt større forretninger findes. Det kan dog langt fra erstatte papirBørsen.

Danmarks største kvalitetsavis, Jyllands-Posten, har man tidligere heller ikke kunnet købe på gaden i Skåne, hvilket er bemærkelsesværdigt.

På nettet indeholder Jyllands-Posten meget, mest artikler som også står i papirudgaven. I går, torsdag, præsenterede men en halv snes generelle erhvervsartikler og yderligere syv-otte artikler om Børs & Finans, det meste produceret af JP-medarbejdere. Desuden er der IT & Computer-materiale med en del ambitioner. Vil man læse alle artikler fra papirudgaven, gælder abonnementsprincippet.

Berlingske er det generelle dagblad, som betyder mest ud fra et samlet erhvervsperspektiv i Øresundsregionen. Her bliver Rapidus’ omhyggelige stikprøve fra nettet i går og i forgårs virkelig interessant.

Så godt som alle egenproducerede Berlingske-artikler fandtes også på nettet, med undtagelse af nogle notitser og en reportage fra Australien om Vestas vindmøller. Policy’en er en helt anden end Børsens; papirudgavens indhold er her frit tilgængeligt, og konklusionen bliver, at løssalg faktisk føles unødvendigt, med mindre man er interesseret i annoncerne.

Men, bemærk, onsdagens Karriere-tillæg er ikke med i den gratis netudgave. Og netop denne onsdag indeholdt tillægget materiale af stor udenbys interesse, f.eks. et interview med H&M’s chef i Danmark og en debatartikel af Lars Bruhn, bestyrelsesformand i Internet Ventures.

Politiken er også forsvundet fra de skånske butikker. Om den er der to ting at sige. Man bør vide, at en hel del erhvervsstof kun findes i papirudgaven. Men også at man kan undvære Politikens erhvervsdækning, den er generelt klart svagere end konkurrenternes.

Glem EkstraBladet og BT. De hverken kan eller vil noget i erhvervssammenhæng.

Gælder nyhedsinteressen IT, er Computerworld Online bedst med en ganske stort udvalg af daglige nyheder i ofte ganske hurtigt læste versioner.

Men det er jo muligt at abonnere på f.eks. Berlingske eller Børsen i papirudgaverne?

Javist, og det gør Rapidus’ skånske medarbejdere selvfølgelig også. Men for det første fungerer morgenomdelingen mangelfuldt. For det andet vil mange måske kun købe en avis nu og da. For det tredje er hele sagen en smule absurd, i den forstand at nu hvor broen er indviet, SÅ standser man løssalget.

Det kan man da kalde det modsatte af integration. ”Øresundsseparation”, ikke sandt?

P.S. Det har været nævnt i avisartikler, at det danske løssalg i Malmø/Lund vil blive genoptaget i et andet regi. Det er der hidtil ikke blevet noget af (checket af Rapidus for nogle få timer siden).

De vigtigste adresser:

http://www.berlingske.dk

http://www.borsen.dk

http://www.jp.dk

http://www.politiken.dk

http://www.computerworld.dk

Af Jan Wifstrand Har du hørt tale om udtrykket ”Øresundsseparation”? Næppe. Det blev netop nævnt for første gang. Læs videre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad