tisdag 26 september 2023

inloggad som

”Systembolaget” öppnar på Ströget

I mars nästa år öppnar Systembolaget butik i Köpenhamn. Men det är inte det statliga svenska Systembolaget utan ett privat bolag med namnet Systembolaget ApS. Bakom satsningen på vinförsäljning i Köpenhamn står vinkännaren Nils Stormby, grundare och ägare av den svensk-danska företagsgruppen Medscand.

När den svenske handelsministern Leif Pagrotsky föreslog att det svenska statliga Systembolaget skulle etablera sig i Köpenhamn fick han inget gehör för det. Systembolaget tyckte inte att det var en bra idé.

Nils Stormby tycker däremot att det är en god idé med vin- och ölförsäljning som främst riktar sig till svenska kunder. Men även danskarna är intresserade, det visar en marknadsundersökning som gjorts. Nils Stormby har haft kontakt både med Leif Pagrotsky och socialminister Lars Engqvist. Båda gillar, enligt Stormby, initiativet.

Namnet Systembolaget ApS är registrerat och butiken håller på att inredas. Den ligger på Ströget nära det kända varuhuset Illum. I sortimentet kommer det även att finnas svenska viner och, förmodligen, svenskt öl. Prisnivån ska vara för vanliga kunder. Det blir alltså ingen butik för särskilt exklusiva viner.

Nils Stormby valde namnet Systembolaget för att ”väcka intresse och skratt”.

— Så slipper man dyra reklamkostnader också, säger han nöjt.

I mars nästa år öppnar Systembolaget butik i Köpenhamn. Men det är inte det statliga svenska Systembolaget utan ett privat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad