fredag 19 april 2024

inloggad som

Sjätte AP-fonden ny storejer i Camurus i Ideon

Sjätte AP-fonden investerer 45 millioner svenske kroner i Ideonvirksomheden Camurus, der beskæftiger sig med drug delivery. Pengene skal anvendes over en treårig periode til at føre tre egne lægemiddelkandidater frem til fase 1 studier, inden de sælges.

Efter nyemissionen ejer AP-fonden cirka 18 procent af aktierne i Camurus. Den største ejer er stadig iværksætteren Gunnar Sandbergs udviklingsselskab GS Development med knap 70 procent af aktierne. Resten af aktierne ejes af personer, som er aktive i kredsen omkring GS Development.

Drug delivery handler om at formulere lægemidlerne på en sådan måde, at de optages optimalt af kroppen. I takt med at forskningen er blevet mere avanceret, har den resulteret i stadig flere svært opløselige lægemiddelstoffer, som kroppen normalt nedbryder, inden de kan nå at have effekt.

Camurus’ patenterede teknologi er baseret på omfattende viden omkring lipider, en slags fedtstoffer som kroppen har let ved at optage. Lægemiddelstofferne pakkes i lipidpartikler, og – stærkt forenklet – kan man sige, at lipiderne fungerer som smuglere, der fører stofferne ind i kroppens systemer.

Teknologien er resultatet af forskning ved Kemicentrum på Lunds tekniska högskola. Kun få medicinalfirmaer har råd til at have deres egen kompetence inden for denne smalle niche, og Camurus udfører arbejdet på bestilling af medicinalfirmaerne. Blandt kunderne er både Pharmacia og AstraZeneca. Betalingen dækker omkostningerne for selve opgaverne, men det store potentiale ligger i fremtidige royaltyindtægter. Hidtil er ét produkt, som Camurus har været med til at udvikle, blevet lanceret på markedet.

Sjätte AP-fonden investerer 45 millioner svenske kroner i Ideonvirksomheden Camurus, der beskæftiger sig med drug delivery. Pengene skal anvendes over […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.