måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Aktiegevinster den rene smøreolie for Øresunds finansverden

Af Jan Wifstrand

Du har vel ikke tilfældigvis en million Euro tilovers?

I så fald er du velkommen i et af Unibanks fire investeringscentre i de største danske byer. Her forvaltes større privatformuer, mens kister med mindre formuer på omkring 150.000 Euro eller mere varetages af bankens 24 såkaldte investeringsafdelinger.

So what?

Sagen er den, at dette marked i al ubemærkethed er ved at eksplodere af vækst i Øresundsregionen. En velunderrettet chef i Unibank i København siger til Rapidus, at væksten er ”meget stærk” for den private, aktive kapitalforvaltning. Budskabet fra Malmø, og i nogen grad fra Helsingborg, er det samme, blot endnu stærkere. Man taler om kraftige stigninger.

Bankfolk er ikke kendt for at udtrykke sig dramatisk. Der er derfor næppe tale om overdrivelser.

I Københavns og Unibanks tilfælde er det måske knap så opsigtsvækkende. I en hovedstad med relativt høj finansiel aktivitet og på det seneste positiv børsudvikling vokser rigdommen ofte for dem, der allerede er rige.

Mere bemærkelsesværdig er udviklingen i Malmø. Nogle kommentatorer, som Rapidus har talt med, siger, at den seneste tid har være præget af en voldsom vækst især på privatmarkedet.

Det begyndte for knap to år siden og er siden øget. Og det er ikke bare nybagte konfirmander fra IT-branchen, der har penge som græs. Lige så hyppige, men mere anonyme, er den mængde folk i fyrrerne, som pludselig har samlet sig anselige formuer, naturligvis mest takket være boomet i visse vækstaktier. Det er Enskilda banken i Malmø, en del af S-E-Banken, som er størst på dette område, men der er andre aktører, blandt andet flere af børsmæglernes afdelingskontorer.

Sidst, men absolut ikke mindst interessant: den noget mindre kendte Trevise Bank, med elegant kontor i det centrale Malmø, og i dag ejet af Unibank, ser nu en kraftig udvikling i deres eksklusive program for velhavende kunder, hvis penge forvaltes efter deres egen Trevise-model.

Her analyseres dagligt udviklingen på alle de vigtige markeder, ikke bare aktier, men i lige så høj grad de rentebærende instrumenter. Derefter afvejes forskellige faktorer, og porteføljerne vægtes efter denne model i en stadig jagt på en bedre udvikling end markedsgennemsnittet.

Problemet for kapitalforvalterne i regionen er altså ikke at finde kapital at arbejde med. Der har aldrig været flere penge. Nej, det er jagten på kompetent personale, professionelle investorer som ønsker at arbejde i denne sektor, der er det vanskelige.

Malmø er ikke bare en arbejdsløshedens kommune, som er ved at komme på fode igen. Der er mange, som har en million (eller to eller fem) og gerne vil have hjælp til at få flere. Det er nogle af faktorerne bag den kendsgerning, at Malmø for første gang begynder at ligne en slags finansby, i det mindste som en filial af København.

Øresund vokser sig stadig tungere som finansiel tumleplads. Millionesund ville måske passe bedre?

Af Jan Wifstrand Du har vel ikke tilfældigvis en million Euro tilovers? I så fald er du velkommen i et […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad