tisdag 18 juni 2024

inloggad som

Øresundsregionens biotek-fremtid tilhører nye start-ups

– Konference torsdag pegede på klare muligheder såvel som barrierer

Af Keld Broksø

På 10 år er der stiftet mere end 50 nye bioteknologiske virksomheder i Øresundsregionen. Det er flot, men kun en begyndelse.

Efter torsdagens konference i København ”Biotek start-ups – boomet i Øresundsregionen” er der ingen tvivl om, at Øresundsregionens bioteknologiske fremtid tilhører branchens start-ups, som i dag måske volumenmæssigt er opkomlinge, men rene supermænd, når man ser på vækstpotentialet.

Konferencens værter var forskerparken Symbion i København i samarbejde med Medicon Valley Academy og forskerparkerne Ideon fra Lund og Medeon fra Malmø. Værterne havde stillet en række spørgsmål. Nogle kunne besvares positivt meget hurtigt:

– Ja, de små biotekvirksomheder oplever boomet.

– Ja, mulighederne for et kraftcenter, der er USA værdigt, er til stede.

– Og ja, politikerne tager til efterretning, hvad der er af problemer, men straks herefter begyndte malurten at dryppe:

Når det gælder Danmark er der nogle strukturproblemer, hvor forskernes rettigheder til nye ideer groft sagt bliver eksproprieret, hvis den er udviklet i tilknytning til en uddannelsesinstitution. Det forholder sig anderledes i Sverige, som dermed står med en konkurrencefordel, der ikke fremmer synergien i Øresundsregionen. Det må Danmark lave om på, og foreløbig må universiteterne håndtere reglerne meget lempeligt.

Endvidere påpegede direktør Neil Goldsmith, Prospero Biotech Ltd., i en komparativ analyse mellem Sverige, Danmark og UK, at Danmark forskningsmæssigt på fem år er sakket bagud efter Sverige, som nu er på samme høje niveau som UK.

Koncerndirektør fra den danske medicinalgigant H. Lundbeck A/S, Claus Bræstrup, anklagede ligefrem politikerne for at sulte universiteterne, og brugte Finland som model med en håbløs økonomi – men med en klar prioritet om at opruste uddannelser alligevel.

Samme Claus Bræstrup var ikke uden humor og bekendtgjorde, at han skelede meget interesseret til de uddelte spørgeskemaer om hvem, der var inde i overvejelser om at starte egen biotekvirksomhed. Adskillige af hans egne medarbejdere var i salen…

Den sag var netop én af konferencens konklusioner: Big-pharma kan enten læne sig tilbage og se deres virksomheder blive drænet for dygtige medarbejdere, som vil og kan selv, eller de kan gå ind i et aktivt samspil. Novo er et eksempel på et forbillede.

Novo har etableret spin-off firmaet BioImage, som på et par år er lykkedes med at rejse 100 mio. danske kr. Og Novo har selv afsat 100 mio. kr. til at gå ind i andre start-ups: 40 mio. kr. er investeret i Medicon Valley Capital, og 60 mio. kr. er rene, egne investeringer.

— En del foretrækker kulturen i et lille firma, konstaterede Novos forskningsdirektør, Børge Diderichsen:

— Og det er svært at få gode folk nok…

Det sidste citat var en gennemgående annonce, som blev udbasuneret fra stort set alle virksomhedsledere på konferencen. Der mangler kvalificerede folk så det basker!

Det er en af hovedforklaringerne på, at start-ups er så vigtige dels for de store virksomheder, men også for bioteks vækst i Øresundsregionen: Små start-ups er gearet til hurtige beslutninger og dermed til hurtig vækst, som tegner fremtiden for branchen.

Den ny fremtidsstruktur understreger også behovet for et endnu mere styrket netværk. Ulrik Vejlsgaard fra BioImage sammenlignede biotekvirksomhederne med haveejere, som har hver deres græsslåmaskine, fordi de er billige. Men hvis nu plæneklipning krævede en traktorklipper, så ville naboerne og genboerne gå sammen og låne hos hinanden, påpegede Ulrik Vejlsgaard, og det er præcis sagen:

Udstyret til biotekvirksomheder er enormt kostbart, og derfor var der ræson i indgangsbønnen fra direktør Peter Halken, Medicon Valley Academy, da han gav dagens forslag til udnyttelse af pauserne:

— Netværk, netværk og atter netværk, sagde han.

– Konference torsdag pegede på klare muligheder såvel som barrierer Af Keld Broksø På 10 år er der stiftet mere […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.