tisdag 26 september 2023

inloggad som

PR-toget er (næsten) kørt uden Lunds Kommune

Af Jan Wifstrand

Der er bestemt sket værre ting.

Men det er symptomatisk og en anelse ildevarslende, at da Lunds Kommune i går torsdag stolt lancerede deres nye hjemmeside, manglede linksene til det vigtigste, som fremtidens Lund har at byde på, nemlig forskerparken Ideon og det nye erhvervsliv i øvrigt.

Måske kunne Framfab, en virksomhed der er vokset op i Ideon og som har stået for denne kommunale produktion, selv have fået den tanke, men de har ikke ligefrem profileret sig som førende, når det gælder indhold.

Uanset hvad, så afspejler denne lille tankebrist noget vigtigere for Lund som kraftcentrum.

Mens mange andre kommuner (f.eks. Malmø), som i de seneste årtier har været betydeligt dårligere kørende på erhvervsområdet, har gjort deres yderste for med enten gode eller halvklodsede midler at skabe en profil af initiativrigdom og udviklingsideer, så har det reserverede og undertiden forbløffende uengagerede Lund kørt på frihjul med iværksætternes stærke drivkraft.

Billedet af Lund har ganske vist til dels været præget af succeser som Tetra Pak eller Gambro. Og dagens Ideon er uden tvivl et stærkt varemærke, en magnet for interesserede fra hele verden (kun danskerne virker påfaldende uinteresserede!).

Men det er absolut ikke Lundpolitikernes eller kommunens fortjeneste.

Det mere politiske billede af Lund har været præget af boligprojekter, motionsstier, cykelbaner eller småhyggelig kulturel turisme. Muligvis også af det traditionsrige universitet, men heller ikke i denne henseende har de offentligt ansvarlige egentlig bidraget med særlig meget planlagt ros, hvis man vil tillade udtrykket.

Billedet af Lund er altså: En noget støvet by for akademiske begavelser med ekstremt mange cykler og en fantastisk domkirke.

Rapidus’ billede af Lund: Den intelligente industriby, stærkt præget af et erhvervsliv af typen Stanford/Silicon Valley, et sted for betydeligt vigtigere diskussioner, end hvorvidt man skal asfaltere et promenadestrøg eller ej.

Forhåbentlig er vi netop nu vidne til en kommunal, erhvervspolitisk opvågnen.

Det er på høje tid med tanke på, at f.eks. Ideon som projekt blev startet i 1983, ringe matchet af politikere eller andre opinionsmæssigt betydningsfulde personer.

Der findes formentlig ikke en eneste kommune som – i forhold til befolkningstal – kan opvise en tilsvarende statistik, når det gælder hurtigtvoksende virksomheder på nye, videnskabeligt avancerede aktivitetsområder.

Nu er tiden kommet til at fremhæve dette billede. Lunds kommune er kommet for sent til et oplagt PR-tog. Eller i det mindste næsten for sent.

Af Jan Wifstrand Der er bestemt sket værre ting. Men det er symptomatisk og en anelse ildevarslende, at da Lunds […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad