von Schantz i Rapidusbaren

Lunds universitets tillträdande rektor Torbjörn von Schantz var hemlig gäst i Rapidusbaren nu på torsdagskvällen. Han gjorde sitt första publika framträdande i sin nya roll.

KL2014_1106-185730__MG_8570Torbjörn von Schantz lyfte fram samarbete mellan universitetets olika institutioner som en nyckel för att lyfta verksamheten ännu ett snäpp de närmaste åren. Han slog också ett slag för att förstärka grundutbildningen vid lärosätena.

– Ska Lunds universitet verkligen nå världsklass måste lärandet sättas i centrum. Grundutbildningen har urholkats under lång tid. Inom forskningen har det funnits ett kraftigt stöd senaste åren, men inom grundutbildningen har det saknats vilket är ett generellt problem i Högskolesverige. Prislappen per utbildningsplats är helt enkelt otillräcklig. Lärosätena kan heller inte själva föra över några medel från forskning till grundutbildning, sa Torbjörn von Schantz när han intervjuades på scen av Jan Wifstrand.

Rapidusbaren inleddes med att fastighetsbolaget Briggens nya vd Ola Orsmark presenterade sig. Nytt ansikte i Lund var också Industrifondens färska vd Anders Slettengren, som rest ner från Stockholm tillsammans med fondens life science-ansvariga Nina Rawal.

Idag har Industrifonden nästan en tredjedel av sitt investerade kapital i Skåne, och Slettengren lovade att fortsätta satsa.

– För mig som är uppväxt i Malmö har jag också emotionella kopplingar till regionen. Men i arbetet är det så klart rationella anledningar som styr, sa han.

På scen syntes också Lunds nya biskop Johan Tyrberg. Han berättade om kyrkans roll som kapitalist, i och med det stora mark- och skogsinnehav som institutionen har. Priset ”Rapidus creddar” gick till Pia Kinhult, som nu lämnar regionpolitiken för ett nytt jobb som strategisk rådgivare vid ESS.

I minglet syntes bland andra Ljubo Mrnjavac, Eva Ohlstenius, Gunnar Östenson och Nina Strandberg. /Kristian Svensson

Bild: Kristoffer Lindblad

Ifall du inte har uppdaterad flash - se bilderna här

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: