Sony Mobile dubblar sparpaket

Sony Mobile dubblar sitt sparpaket, 2.100 tjänster ska bort globalt, jämfört med 1.000 som man sa i september. Det framgår av kvartalsrapporten som presenterades på onsdagsmorgonen. I Lund riskerar hundratals jobb att försvinna.

Sparpaketet som höjts till 30 procent av rörelsekostnaderna är en direkt produkt av den nya ledningen som tillsattes i november, med nye vd:n Hiroki Totoki i spetsen.

– När han kom in lades grunden till den strategiska inriktning som vi diskuterar nu. Vi vill ha en lägre kostnadsnivå som ger en säkrad lönsamhet över tid, säger Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobile Communications i Sverige, som även sitter i ledningsgruppen för det globala Sony Mobile.

Som orsak till det dubbla sparpaketet anges lägre rörelseresultat än väntat samt negativa valutaeffekter i form av dyr dollar. Samtidigt ändras prognosen för Sony som koncern från ett minusresultat på 40 miljarder yen till ett plus på 20 miljarder, det vill säga cirka 170 miljoner dollar.

– Jag tycker att det är motstridig information som ges i rapporten, dels säger man att försäljningen går bättre än väntat, dels säger man att det inte räcker utan att man måste skära ner ordentligt, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

I kvartalsrapporten framgår att omstruktureringen ska vara genomförd före utgången av mars 2016 och ge full effekt året därpå. Var tjänsterna ska kapas framgår inte, men om man dubblar siffrorna som nämndes i september kan det handla om mellan 400–600 tjänster i Lund, av totalt ett par tusen.

– Jag förstår den oro som finns bland våra medarbetare och det ligger i allas intresse att så snabbt som möjligt bli klara med detaljerna i sparpaketet. Vi ser över hela vår globala organisation och alla sajter, det är för tidigt att säga hur det blir i Lund, säger Bengt-Arne Molin.

Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: