Ripasso bygger solkraftverk i Namibia

Ripasso Energi har fått en av sina första kommersiella order. Det handlar om ett solkraftverk i Namibia med en kapacitet på 0,5 megawatt. Ripasso grundades ursprungligen i Malmö och har vidareutvecklat den stirlingmotor som Kockums använder till ubåtsdrift till att istället driva en elgenerator i ett solkraftverk.

Kraftverket i Namibia ska vara färdigt nästa år och ska då leverera ström till Namibias statliga elbolag. På sikt är målet även att extrautrusta kraftverket med gasdrift så att det kan drivas av natur- eller biogas de timmar solen inte skiner.

Ripasso har i dag huvudkontoret i Göteborg men produktionen förlagd till nordostskånska Sibbhult. Inräknat konsulter sysselsätter bolaget cirka 25 personer, varav 20 i Sverige och resten i södra Afrika. Största ägare är finska riskkapitalbolaget Ahlström Capital. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: