Industrifonden säljer av CellaVision

Statliga riskkapitalbolaget Industrifonden säljer hela sitt innehav i börsnoterade medicinteknikbolaget CellaVision i Lund, motsvarande 15 procent av kapitalet.

Köpare är svenska och internationella investerare, inklusive ett antal befintliga aktieägare. Enligt uppgift till Rapidus får Industrifonden 160 miljoner kronor för aktierna, vilket är strax under värderingen enligt dagens börskurs. Men så gick inte transaktionen heller direkt över börsen, utan genomfördes av ABG Sundal Collier.

CellaVision utvecklar och säljer instrument för digital analys av blod och andra kroppsvätskor. Kunder är kliniska laboratorier, världen över. Industrifonden gick in i bolaget år 2000.

– Vi har under 15 år deltagit aktivt i att bygga upp CellaVision från litet forskningsbolag till ett internationellt väl positionerat medicinteknikföretag. Vår roll är avslutad. Denna lyckade investering gör att vi nu får in nytt kapital för nya investeringar, kommenterar Lars Henriksson, investeringsansvarig på Industrifonden.

Under många år leddes CellaVision av vd Yvonne Mårtensson, men sedan i vintras är Zlatko Rihter högste chef.

När Industrifonden gick in i CellaVision var det först som långivare och sedan som aktieägare. Fonden var med sina 15 procent största ägare i bolaget. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: