Genovis stämmer amerikansk jätte

Lundabolaget Genovis stämmer amerikanska biokemijätten Promega Corporation för patentintrång i bolagets första produkt. Genovis kräver att Promega både stoppar försäljningen av sin plagiatprodukt, samt ger ett skadestånd.

Genovis styrlese meddelade på tisdagsmorgonen att man lämnar in en stämningsansökan till District Court of Delaware, om patentintrång gällande produkten FabRicator.

Enligt Genovis har Promega utan tillstånd eller licens använt Genovis teknik för att karaktärisera och analysera antikroppsbaserade läkemedel, och sålt den under namnet IdeS Protease.

Stämningsansökan har förberetts under en tid, men Genovis vd Sarah Fredriksson kan inte kommentera när man upptäckte intrånget.

– Det är en känslig process, men det är klart att vi måste försvara våra rättigheter. Det här är ju vår första produkt som gjort att vi kommit ut på marknaden, säger hon till Rapidus.

Genovis är ett litet bolag med 16 anställda. Promega är i jämförelse en jätte, med sina 1.300.

– Men vi känner oss trygga i våra immateriella rättigheter och har en försäkring för patentintrång, så risken finansiellt blir inte så stor, men den finns ju om det blir en utdragen process, säger Fredriksson.

Rättsprocessen kan ta allt från ett par månader med förlikning som lösning, till flera år. Skadeståndsanspråket är ännu ej specificerat, det kommer först när intrångsfrågan är avgjord. /Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: