Crunchfish övertecknat 29 gånger

Allmänhetens intresse för att teckna aktier när Chrunchfich noteras på First North var långt större än det fanns aktier att fördela. Listningsemissionen för den skånska geststyrningstekniken övertecknades 29 gånger.

Efter att ankarinvesterarna fått aktier för till värde av 45 miljoner kronor återstod 15 miljoner att fördela till allmänheten. Trycket var högt, det fanns tillräckligt med köpare för att tillsammans teckna aktier för 435 miljoner kronor till.

Joachim Samuelsson– Det var galet övertecknat och inte helt lätt fördela. Men det blir ändå hyfsat och vi går från 17 till 1.000 aktieägare vid noteringen på First North, säger bolagets styrelseordförande och storägare Joachim Samuelsson.

Som Rapidus berättat tidigare är Mats Svensson, tidigare ordförande och storägare i Fingerprint Cards, en av ankarinvesterarna och satsar två miljoner kronor. Bland de nytillkomna ägarna i erbjudandet till allmänheten finns Handelsbankens småbolagsfond, som går in med tio miljoner kronor och därmed får en ägarandel på drygt fyra procent. Även Sveriges mest kända daytrader, "Avanzamannen", syns bland de nytillkomna i ägarlistan.

– Det är betydelsefullt att få in viktiga, mindre spelare. Det är många som följer Avanzamannen, säger Samuelsson.

Hela emissionen uppgick till fyra miljoner aktier a 15 kronor, det vill säga totalt 60 miljoner kronor. Efter utspädningen minskar Joachim Samuelsson andel från 34 till 27 procent. Affärsmannen Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Invests andel går från 27 till 20 procent.

Crunchfish är baserat på Media Evolution City i Malmö och har utvecklat en mjukvara som gör att konsumentelektronik, exempelvis mobilkameror, kan styras med gester. Kinesiska aktörer som Lenovo, OPPO och TCL använder tekniken i sina mobiltelefoner och surfplattor.

Jennie Lorentsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: