fredag 6 september 2024

inloggad som

LU siktar på att köpa Max IV

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En möjlighet man avser utnyttja – om man får regeringens tillstånd.

Lars_lavesson– Det är meningen att vi ska enligt det avtal vi har med Peab och Wihlborgs, men vi väntar på besked från regeringen. Utbildningsdepartementet har lämnat frågan på remiss till ekonomistyrningsverket, eftersom universitet egentligen inte får köpa bolag, säger Lars Lavesson, projektdirektör vid Lunds universitet.

Beslut i frågan väntas i början av januari, och genomförs affären blir LU hyresvärd, och Max IV-verksamheten som också en är del av universitetet blir hyresgäst. Fördelarna är rent ekonomiska.

– Vi kan låna på helt andra villkor än privata bolag, vilket gör att vi får loss en mellanskillnad som vi kan använda till finansiering av utrustning och teknik till Max IV, säger Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget ser kostnaden för att bygga Max IV-fastigheten ut att landa på 1,9 miljarder, exklusive teknik.

Jennie Lorentsson

Fram till tillträdesdagen den 1 juni har Lunds universitet option på att köpa Max IV-bygget för den upplupna byggkostnaden. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.